Utrechtse fraudezaak nekt Gom van Strien (PVV): verkenner stopt na twijfels over integriteit

© ANP
Utrecht - Gom van Strien treedt terug als verkenner van de kabinetsformatie. Hij wordt verdacht van fraude. NRC schreef gisteravond dat Utrecht Holdings, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht, in maart dit jaar aangifte heeft gedaan tegen de PVV-senator.
"Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken", schrijft hij in een verklaring. "Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner. Daarom heb ik Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten mijn taken als verkenner per direct neer te leggen."

Aangifte

De aangifte tegen Van Strien is gedaan op verdenking van oplichting en omkoping in verband met aandelentransacties. "Die (verdenkingen, red.) zijn in mijn ogen ongegrond en ik neem daar met kracht afstand van", aldus de verkenner gisteren. Hij besloot toen nog om aan te blijven.
Utrecht Holdings is een bedrijf van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum. Het heeft het doel om ontdekkingen die daar gedaan worden, op de markt te brengen. Van Strien was er van 2000 tot 2009 algemeen directeur.
Van Strien liet gisteren in een schriftelijke verklaring weten: “In januari van dit jaar ontving ik een brief van Utrecht Holdings met daarin een aantal beschuldigingen aan mijn adres. In mijn antwoord op de brief heb ik onder meer toegelicht dat ik heb voldaan aan alle wet- en regelgeving, inclusief compliancevoorschriften. Hierna heb ik niets meer vernomen. Ik heb via een persbericht begrepen dat aangifte is gedaan, maar mij is niet bekend of dat tegen mij is gedaan, noch hoe het met deze aangifte staat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.