Doelwit liquidatiepoging Harbour Club Vinkeveen schoot schutter dood, maar gaat vrijuit

© Koen Laureij
Vinkeveen - Valengino M. die vorig jaar iemand doodschoot op het parkeerterrein van The Harbour Club in Vinkeveen gaat vrijuit. Volgens de man handelde hij uit noodweer. Het OM is het daarmee eens en ook de rechtbank gaat in die uitleg mee.
De 31-jarige Valengino uit Lelystad was in maart 2022 bij een feest in de club in Vinkeveen. Toen hij 's ochtends de club verliet, werd hij op het parkeerterrein onder vuur genomen. In eerste instantie bleef hij ongedeerd, een passant raakte wel gewond. Toen het wapen van de schutter weigerde, sloeg hij de 27-jarige man met het vuurwapen op zijn hoofd. Die bleef gewond achter op de parkeerplaats.
De schutter keerde even later terug met een ander vuurwapen en opende vanuit een auto opnieuw het vuur. De 31-jarige man schoot daarop terug en raakte de schutter in het hoofd. Die werd door zijn handlanger nog naar het ziekenhuis gereden, maar overleed daar.

Onmiddellijk gevaar voor zijn leven

Volgens de rechtbank had hij op dat moment ook geen andere, minder ingrijpende manier om aan de schutter te ontkomen. "M. kon zich niet op een andere manier verdedigen dan door terug te schieten. Door zijn verwondingen kon hij ook niet vluchten", aldus de rechtbank.
De man krijgt ook geen straf voor het voorhanden hebben van een vuurwapen, omdat dit volgens de rechtbank "verbonden is" met het noodweer. Eerder verklaarde hij dat het wapen op de grond lag en dat hij het heeft opgepakt. Er is in ieder geval geen bewijs dat hij al voor de schietpartij gewapend was. Zo is hij bij binnenkomst van het feest gefouilleerd.
De man die de auto bestuurde waarin de 27-jarige man zat, kreeg eerder al een celstraf van veertien jaar opgelegd voor zijn rol in de mislukte liquidatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.