Statushouders moeten azc in Amersfoort verlaten na weigeren woning

© Google Streetview
Amersfoort - Twee statushouders moeten weg uit het azc in Amersfoort, omdat ze een passende woning in Eemnes hebben geweigerd. Volgens het COA maken ze nu onrechtmatig gebruik van het azc. Het COA kreeg van de rechter gelijk. De statushouders hebben twee weken de tijd om het azc te verlaten.
Als asielzoeker heb je recht op opvang van het COA. Dat recht eindigt onder andere wanneer een asielaanvraag wordt ingewilligd en er passende huisvesting is gevonden. Het COA heeft begin dit jaar de statushouders laten weten dat in de gemeente Eemnes een passende woning is gevonden. Om onbekende redenen hebben zij de woning geweigerd.
Daarop stapte de organisatie naar de rechter. De twee hebben volgens het COA geen recht meer op de woonruimte in het azc, omdat de gemeente hen een passende woning heeft geboden. Nu het recht op opvang is geëindigd, verblijven de twee onrechtmatig in het azc.

Krapte

De rechter geeft het COA daarin gelijk. "Het COA heeft er belang bij dat deze situatie zo snel mogelijk wordt beëindigd, ook met het oog op de beperkte capaciteit in asielzoekerscentra", staat in de uitspraak. De twee hebben veertien dagen de tijd om het azc te verlaten.
Over de reden van het weigeren en de situatie van de statushouders is niets bekend. Zij waren niet bij de zitting aanwezig. Het COA wil om privacyredenen geen uitspraken doen. Wel laten ze weten dat het zelden voorkomt dat mensen een woning weigeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.