Gemeentehuis Soest gesloten na brand: 'Binnen een grote puinhoop'

© Caspar Huurdeman Fotografie
Soest - Het gemeentehuis van Soest zal vandaag gesloten blijven na een brand vannacht. Ondanks dat het vuur snel onder controle was, is de schade aanzienlijk.
Het vuur brak uit rond 23.45 uur. Vooral de balieruimte en de kantoren van burgerzaken zijn getroffen. Burgemeester Rob Metz liet vanochtend weten dat afspraken bij burgerzaken voor vandaag worden afgezegd. "In het geval als mensen op korte termijn een paspoort nodig hebben om te reizen, zullen we noodoplossingen bedenken. Het klantencontactcentrum zal telefonisch vanuit huis werken."
Gemeentehuis Soest gesloten na brand
Metz vertelt verder dat hij vannacht zelf ook snel ter plaatse was om een eerste inschatting te maken van de gevolgen. "Het was gelukkig snel geblust. Maar van binnen was het een grote puinhoop. De entree en de afdeling burgerzaken is één grote open hal, de rook heeft zich daar verspreid. De branddeuren hebben er voor gezorgd dat een groot deel van het kantoorgedeelte geen rookschade heeft. Maar de kantoren van de wethouders en de raadzaal zijn niet te gebruiken."
Over materiële schade kon Metz nog niet veel zeggen. "Ik zag dat er wat apparatuur kapot is, dat is vervangbaar. Experts van de verzekeraar zijn daar nu naar aan het kijken, dan zal er over de oorzaak ook meer duidelijk worden. We hebben wel alle medewerkers al ingelicht dat ze vandaag thuis moeten werken."
Wat de oorzaak betreft en over geruchten over een explosie voorafgaand aan de brand kon burgemeester Metz weinig zeggen. "Daar kan ik niets concreets over zeggen, daar is het nog te vroeg voor. Het kan een ophoping van hitte zijn geweest, er is een deel van het plafond naar beneden gekomen. De ramen liggen eruit. Het kan in ieder geval geen gaslek zijn geweest want er wordt geen gas gebruikt in dit gebouw."
De politie verricht vanochtend forensisch onderzoek in het gemeentehuis.
Luister hier het interview met de burgemeester over de brand terug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.