1000 euro per maand: proef met uitkering Amersfoortse jongeren verlengd

© Unsplash
Amersfoort - Amersfoortse jongeren met schulden of geldproblemen krijgen op verzoek van de gemeenteraad een vaste uitkering van ruim 1000 euro per maand. Het experiment Bouwdepot is succesvol gebleken en krijgt daarom volgend jaar een vervolg, laat de gemeente weten.
Alle jongeren en kinderen verdienen de beste kansen, zegt Nadya Aboyaakoub-Akkouh. "Een slechte start thuis moet een goede toekomst niet in de weg staan."
Tien Amersfoortse jongeren deden mee aan de pilot die in juni 2022 begon en afgelopen mei afliep. De jongeren tussen 18 en 21 jaar, die voornamelijk thuisloos zijn, kregen naast de uitkering van 1050 euro per maand ook intensieve begeleiding. Het doel daarvan is om hen meer stabiliteit en ruimte te geven zodat ze kunnen werken aan hun toekomst. Zo konden de jongeren een diploma behalen, woonruimte en werk vinden, schulden aanpakken en therapie volgen.

Meer zelfinzicht

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt het experiment meerwaarde te hebben voor zowel de jongeren als de betrokken organisaties. Zo lijken de jongeren na het Bouwdepot beter in staat om uitdagingen in de toekomst aan te kunnen. De jongeren geven aan meer grip te hebben op hun financiële huishouding en meer rust en ruimte te voelen om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
De deelnemers geven het Bouwdepot een 9,3. Voor bereikte doelen geven zij het rapportcijfer 6,8. Hoewel de doelen soms niet volledig behaald zijn, geven de deelnemende jongeren aan veel geleerd te hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld beter met geld omgaan en hebben meer zelfinzicht gekregen.
Ook de betrokken begeleiders noemen het Bouwdepot geslaagd. Ze geven aan dat het hun werk verrijkt en ze beter in staat zijn jongeren te begeleiden bij "complexe onderliggende problematiek".

Uitbreiding

Het Bouwdepot wordt volgend jaar uitgebreid met nog dertig deelnemers. "Ik ben blij dat de gemeenteraad het Bouwdepot een warm hart toedraagt en we deze vernieuwende aanpak gaan voortzetten", zegt wethouder Aboyaakoub-Akkouh. "De komende jaren krijgen zo meer jongeren betere of nieuwe kansen op een goed leven nu en later."
Het project kostte de gemeente Amersfoort tot nu toe bijna 16.000 euro per deelnemer op jaarbasis. Volgens de gemeente levert het project ook extra maatschappelijke baten op. Dat komt doordat diverse kosten vermeden kunnen worden, zoals opvang, jeugdhulp en voortijdig schoolverlaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.