Scheidend fractievoorzitter Student & Starter baalt van verharding in de Utrechtse politiek

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Deze week legt Esma Kendir de voorzittershamer van de fractie van Student & Starter neer. Bij de Utrechtse jongerenpartij is het gebruikelijk dat raadsleden hooguit twee jaar in de raad blijven zitten. Haar opvolger is Ruben Snijder (25). Hij komt in een gemeenteraad waar steeds vaker op de man wordt gespeeld. En dat vindt Kendir een kwalijke zaak.
Na een turbulent tijdperk rond Leefbaar Utrecht en Henk Westbroek brak er in de Utrechtse raad een periode aan waar er veel onderling respect was. De laatste maanden zien we die prettige sfeer verdwijnen. Ziet u dat ook?
Kendir: "Ja. Toen ik hier tweeënhalf jaar geleden kwam meelopen, zag ik een gemeenteraad waarin we hard op de inhoud zijn, maar zacht op de mens. En daar was ik ook heel erg trots op. Als ik naar de landelijke politiek kijk, of naar gemeenteraden in Rotterdam of Den Haag, dan denk ik dat we het in Utrecht nog steeds goed doen. Tegelijkertijd zie ik dat die verharding in de politiek en van de mensen richting de politiek, door het gebruik van zowel traditionele media als sociale media is toegenomen. Want op het moment dat er heel veel camera’s zijn, dan zie je dat partijen veel meer de behoefte hebben om zich te profileren. Het gevolg is dat na een debat of media-optreden, je als politica of politicus heel veel online haat krijgt. Dat heb ik ook de afgelopen twee jaar gehad bij optredens op landelijke media. Ongeacht wat het onderwerp was, had ik daarna dat Twitter een paar dagen losging, met hele onnodige persoonlijke haatcomments. Meerdere mensen in de gemeenteraad maken dat mee. En dat zorgt er dus ook voor dat de politieke sfeer aan het verharden is."
En wat doen die haat-comments met je?
Kendir: "Helaas is het iets waar ik al voordat ik de keuze maakte om de politiek in te gaan, rekening mee hield. Dat het onderdeel is van de deal. Ik heb er een mentale voorbereiding op gehad. Tegelijkertijd ben ik een heel idealistisch persoon. Op het moment dat ik een paar dagen lang via Twitter online haat krijg over mijn achtergrond of over mijn hoofddoek, dan denk ik, waarom moet dit? Op zulke momenten kies ik er nog steeds heel bewust voor om het politieke inhoudelijke verhaal te vertellen. Ik probeer ervoor te zorgen dat zulke geluiden, en zulke haat mij niet weerhouden om mijn stem te laten horen. En tegelijkertijd vind ik het heel erg kwalijk dat ik dat over me heen moet krijgen. Echt verschillende hoeken, maatschappijbreed. Ik denk dat we ook niet voor niks zeggen dat Twitter het afvoerputje van de samenleving is. Soms komt het via extreem-rechts, soms ook via extreem-links."
Voor mij draait het vooral om het creëren van een rechtvaardige samenleving.
Scheidend fractievoorzitter Esma Kendir (Student & Starter)

Komt het ook uit de moslim-hoek?

Kendir: "Inderdaad ook van de islamitische gemeenschappen hier in Nederland. Dat er rotte appels zijn die niet weten hoe ze constructieve feedback kunnen geven. Mijn advies aan iedereen: laten we vooral de mens niet uit het oog verliezen. We leven met elkaar. En je kunt het met elkaar oneens zijn. En op de inhoud kan je echt goede discussies voeren, dat is gezond voor een democratie. Maar laten we vooral op de inhoud een gesprek met elkaar voeren. En het vooral niet persoonlijk maken."
Snijder: “Ik zie bij mezelf dat dat iets is wat we niet uit het oog moeten verliezen. Verbind elkaar, zoek elkaar op, zet die stappen in het diepe. Probeer je eigen perspectief af en toe ook een beetje aan de zijkant te plaatsen, en naar de ander te luisteren.”
Tekst loopt door na de foto
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ruben Snijder. U stond zevende op de lijst. Normaal gesproken, als er een raadslid weggaat, komt de eerstvolgende op de lijst in de raad. Waar zijn die anderen gebleven?
Snijder: "We werken met een intern democratisch systeem: op het moment dat die wissel eraan komt, gooien we opnieuw de sollicitatieprocedure open. In principe kan iedereen solliciteren van de lijst. Juist omdat we dat jonge geluid in de raad willen laten horen."
Kendir: "Van de meerdere kandidaten die hebben gesolliciteerd, kwam Ruben naar voren als de beste kandidaat. Dat is ook het mooie van ons wisselsysteem."
Snijder: "Ik heb een bestuurs-jaar gedaan bij de studentenvakbond. Daar heb ik van dichtbij meegemaakt hoe slecht het kan gaan met studenten. Hoe de wisselwerking tussen de politiek en tussen studenten gaat. En ik merk dat daar nog steeds een jong geluid nodig is. In de fractie loop ik sinds begin dit jaar mee. Ik heb in Utrecht sociale geografie en planologie gestudeerd, en daarna twee masters. En ik heb stage gelopen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik heb me voornamelijk bezig gehouden met ruimtelijke thema's, maar ook met thema's als participatie. Ik geloof dat verbinding en een jong geluid ervoor zorgen dat we uiteindelijk tot een betere toekomst kunnen komen.”
Jullie gingen de verkiezingscampagne in met het idee om iets aan de woningnood te doen, maar de wooncrisis is twee jaar later heftiger dan ooit.
Kendir: "Ik denk dat wat we vooral hebben gezien dat je als politiek bepaalde knoppen hebt waar je aan kan draaien. Als gemeenteraad hebben we dat ook gedaan. We hebben in het coalitieakkoord het realiseren van betaalbare woningen en het oplossen van het woningtekort een prioriteit gemaakt. Dat zie je ook in de verschillende punten zoals bijvoorbeeld het mogelijk maken om met drie mensen een woning te delen. Met zulke maatregelen hebben we belangrijke stappen gezet. Maar dan zie je dat die wooncrisis dusdanig is gegroeid en dat die opgave zo lastig is geworden, dat het ook met het draaien van al die knoppen, je nog steeds een heel complexe opgave hebt. Maar we zien inderdaad dat het woningtekort, die wooncrisis misschien groter is dan ooit. En dat brengt heel veel uitdagingen met zich mee."
Student & Starter zit in het college, met Eva Oosters als wethouder. Hoe gaat het?
Snijder: "Ik denk dat Eva een zichtbaar persoon is, die verbindt, die contact legt met de stad. Die participatie op de kaart heeft gezet en daar nog steeds mee bezig is. Ik zie hoe hard ze werkt op bijvoorbeeld het gebied van sport, toch een beetje een ondergesneeuwd kindje. En ik merk dat ze probeert om te kijken waar de mogelijkheden zitten."
Juist op het gebied van participatie is er veel onvrede in de stad, hoe legt u dat dan uit als succes?
Snijder: "Ik denk dat bij participatie het niet alleen gaat over dat wie het hardste schreeuwt ook gelijk krijgt. Het gaat soms ook om luisteren, en uiteindelijk een keuze maken die net wat anders ligt. Bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen op bepaalde dossiers. En ik denk dat Eva participatie meer integraal probeert te benaderen."
Kendir: "Je hebt helemaal gelijk qua participatie. Daarin zijn gewoon nog heel veel stappen te zetten, en ik denk dat de afgelopen anderhalf jaar Eva dat ook heeft gedaan, zoals een burgerberaad."
Snijder: "En ik denk dat het iets is van de lange adem. Participatie is gewoon een lastig onderwerp, zeker in de huidige samenleving en het politieke landschap. Participatie is vaak nog een vraagstuk waarbij de wat oudere mensen hun stem weten door te drukken. Het gaat ook om de jonge stem, de jongere mensen, wat zij zien naar de toekomst toe."
Kendir: "Student & Starter heeft hele concrete punten, zoals bijvoorbeeld apptificatie, dat is dat je online middels een klik kan meebeslissen over wat voor speeltuin er bijvoorbeeld in je buurt komt. Of hoe je straat er uit gaat zien."
Tekst loopt door na de foto
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Esma Kendir, uw taak zit er bijna op, wat gaat u hierna doen?

"Ik heb nog een scriptie te schrijven. Toen ik lijsttrekker werd, was ik net begonnen met mijn master. Die is eenjarig en ik zit inmiddels in het derde jaar. Dus dat zegt heel veel over hoeveel de politiek qua energie en tijd van je vraagt. Een toekomst in de politiek sluit ik zeker niet uit en tegelijkertijd denk ik dat je niet in de politiek moet willen zitten, puur voor die politieke functie. Voor mij draait het vooral om het creëren van een rechtvaardige samenleving."
De Tweede Kamer? En welke partij dan?
Kendir: "Wat ik zeg, dat is niet iets wat ik uitsluit. Ik ben een zwevende kiezer geworden bij de laatste verkiezingen. Toen heb ik last minute de knoop doorgehakt. Ik zal zeker niet zeggen op welke partij ik uiteindelijk heb gestemd. Maar ik ben nu nog steeds gemeenteraadslid in Utrecht, van Student & Starter. En mijn hele commitment zit momenteel hier."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.