Saxofoonkwartet Syrène verovert strijkersacademie

Syrene saxofoonkwartet
Syrene saxofoonkwartet © Syrene saxofoonkwartet
Utrecht - Als saxofoonkwartet studeren aan de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie ligt niet voor de hand. Maar voor de vrouwen van saxofoonkwartet Syrène was het eigenlijk heel vanzelfsprekend.
Saxofoonkwartet Syrène als eerste blazers op de strijkersacademie
Als eerste niet-strijkers slaagden Syrène erin om aangenomen te worden. Sopraansaxofoniste Femke Ijlstra: "Het is natuurlijk ook gewoon een beetje brutaal zijn dus heeft Aukelien het gewoon geprobeerd." Baritonsaxofoniste Aukelien Kleinpenning: "De eerste reactie was heel enthousiast, wat een leuk idee, daar gaan we over nadenken." Femke: "We waren heel blij verrast toen we werden aangenomen. Daarna zijn er nog meer saxofoon kwartetten gekomen maar wij waren echt de eerste. Dan krijg je les van strijkers en dan word je ook een beetje behandeld als een strijkkwartet, dus je begint met Haydn en Mozart. Voor ons is dat een extra impuls geweest om bepaald repertoire te spelen. Maar het heeft ook heel erg geholpen als ensemble om gewoon nog beter met elkaar samen te spelen."
Repeteren bij Parnassos in Utrecht
Repeteren bij Parnassos in Utrecht © RTV Utrecht
Syrène speelt veel stukken die bedoeld zijn voor een strijkkwartet of die meteen al voor saxofoonkwartet zijn geschreven. Maar ze gaan ook de uitdaging aan om stukken te arrangeren en te spelen die voor veel meer mensen of instrumenten bedoeld zijn. Aukelien: "Die vier stemmen komen bijvoorbeeld heel erg overeen met een koor-setting. Dat kan je redelijk makkelijk vertalen naar saxofoon. Als je kijkt naar orkestwerken dan moet je natuurlijk echt heel erg schrappen, dus dan ga je echt op zoek naar de essentie." Femke: "Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan met een heel bekend stuk van George Gershwin, An American in Paris. Dat is echt geschreven voor een gigantisch orkest en dat hebben we dus gereduceerd tot 4 stemmen. Dat was echt een zoektocht met zijn vieren, van wat gaan we eruit halen, wat niet, wat werkt goed en wat niet en dat is gelukt. Het is best wel gewaagd. Maar dat vinden wij juist leuk."
De naam Syrène komt uit de Odyssee van Homerus, een beroemd Grieks gedicht uit de oudheid. Sirenes waren zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verleidden met hun stem. Aukelien Kleinpenning: "Wij proberen dat te doen met onze muziek. Daarnaast is water en de zee een thema waar wij ons mee verbonden voelen." Femke IJlstra: "We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een programma met violiste Merel Vercammen. Ons programma heet Rising Waves en dat gaat vooral over de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering. We zoeken dan muziek uit die daarbij past. "
Saxofoonkwartet Syrène is onder andere te zien en te horen op 10 december op het Concertpodium in Soest en op 30 december bij Buitenplaats Doornburgh in Maarssen.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.