Joyce Langenacker nieuwe burgemeester van Zeist: 'Huizenjacht is begonnen'

© Gemeente Zeist
Zeist - Joyce Langenacker (53) is door de gemeenteraad van Zeist voorgedragen als nieuwe burgemeester. Momenteel is zij nog burgemeester van het Noord-Hollandse Ouder-Amstel. Volgens de gemeenteraad beschikt ze over veel bestuurlijke ervaring op lokaal niveau.
In een besloten vergadering werd het besluit van de gemeenteraad vanavond genomen. “We zijn er van overtuigd dat Joyce Langenacker meer dan uitstekend past bij Zeist en wat wij verwachten van onze burgemeester", zegt Dick van Ginkel, voorzitter van de vertrouwenscommissie en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.
De toekomstige burgemeester werd gisteravond gebeld met het goede nieuws. Het hele gezin zat vol spanning te wachten op nieuws vanuit Zeist. "Het was absoluut nog spannend. Toen het verlossende telefoontje kwam, was er wel echt blijdschap in ons gezin." Ze vergelijkt het belletje zelfs met het belletje waarin een leerling te horen krijgt of hij is geslaagd voor de middelbare school.
Langenacker volgt de 68-jarige burgemeester Koos Janssen op die in maart dit jaar bekend maakte het ambt neer te leggen. Zijn termijn loopt op 15 januari af en hij vond dat een mooi moment om afscheid te nemen na achttien jaar burgemeester te zijn geweest in Zeist. Tien vrouwen en 21 mannen hebben gesolliciteerd om hem op te volgen. Uit alle kandidaten is uiteindelijk Joyce Langenacker gekozen.

'Echte verbinder'

Volgens de voorzitter is de nieuwe burgemeester een "echte verbinder" en heeft ze "oog voor ieders belangen, rol en verhoudingen", licht Van Ginkel toe. "Daarnaast is zij empathisch, energiek en enthousiast, ze heeft lef en kan waar nodig daadkrachtig optreden.”
Langenacker is "ontzettend vereerd" dat ze wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester. "Ik verheug me erop om uw burgemeester te zijn en ik kijk ernaar uit om samen te werken aan het nog mooier maken van Zeist.” Ze heeft zin om aan de slag te gaan in een gemeente met betrokken inwoners. "Ik herken me in het beeld van Zeist en ik voel me daar goed bij."
De voordracht van de nieuwe burgemeester gaat via de minister van Binnenlandse Zaken naar de Koning, die burgemeesters officieel benoemt. Naar verwachting zal zij eind januari 2024 officieel geïnstalleerd worden tijdens een speciale raadsvergadering.
Stiekem heeft Langenacker al even een blik geworpen op mogelijke woningen in de gemeente. "We hebben al even op Funda gekeken, maar vanaf vandaag start de zoektocht." Ze hoopt ook dat er een goede Italiaan in de gemeente te vinden is. "Ik heb een half jaar in Italië gewoond en spreek de taal een beetje. En hou heel erg van het lekkere eten in Italië."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.