Gemeente Houten verliest regie: tijdelijke opvang asielzoekers van de baan na weerstand omwonenden

© houten.nl
Houten - De komst van een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers in Houten is voorlopig van de baan. Dat is de uitkomst na weken vol vergaderingen, bijeenkomsten en een rondetafelgesprek in de gemeenteraad van gisteren.
Het gesprek van gisteravond was het laatste hoofdstuk van een roerige week. Het college kreeg veel kritiek uit de raad, de communicatie kreeg een onvoldoende en het vertrouwen van de burger was verloren. "Wanneer krijgt de wethouder de regie weer terug?", vroeg NatuurHouten zich hardop af. Die was hij kwijt, gaf verantwoordelijk wethouder Sander Bos toe.
Het college wilde 175 asielzoekers opvangen op een locatie aan de rand van de gemeente. Op dezelfde plek moesten ook nog eens 150 woningzoekenden gehuisvest worden. Die laatste groep zou voornamelijk bestaan uit jongeren, statushouders en mensen met een urgentie.
Hoe groot de zorgen waren in Houten bleek eerder deze week toen er nog een laatste inloopavond werd georganiseerd. Daar kwamen honderden mensen op af, waarbij de sfeer van tijd tot tijd grimmig was. Houtenaren kregen dinsdag ook nog de kans hun woordje te doen tijdens het eerste ronde tafelgesprek met de raad. Zo uitte Dick Looyé, schoolbestuurder van het naastgelegen Het Houtens, zijn zorgen. Tientallen ouders zouden op het punt staan kinderen van school te halen.
"Het beeld van een overzichtelijk woonproject met naast de opvang van 175 asielzoekers ook een woonlocatie van 150 spoedzoekers zijn we kwijtgeraakt", aldus Bos. Hij sloot de avond af met: "Het is duidelijk dat een meerderheid van de raad nog te veel zorgen en vragen heeft over het voorliggende plan. Er zijn wensen waar we mee aan de slag willen gaan. We zullen het voorstel dan ook intrekken. We nemen de input mee om wel het gesprek te blijven voeren. We hebben notie genomen van alle opmerkingen en willen ook echt wel verder om hier alsnog een succes van te maken."
Daarmee bedoelt Bos dat het college met een hernieuwd voorstel zal komen over hoe het verder wil gaan. Wanneer dit zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.