Kat Puk na zeven lange dagen door brandweer uit boom gespoten

© Caspar Huurdeman / Sonja Bunskoek
Soest - Kater Puk uit Soest is na zeven dagen uit een boom gehaald. Een week lang kreeg Puk hagel, sneeuw, wind en vrieskou om zijn oortjes. Eigenaar Sonja Bunskoek kon er niet van slapen. Tijdens meerdere pogingen van de brandweer werkte de kat niet mee. De brandweerslang bleek wel effectief. Puk werd uit de boom gespoten.
"Je moet je voorstellen, wij zijn een man en vrouw zonder kinderen. Maar Puk is ons kind", zegt baasje Sonja Bunskoek. Kater Puk kwam vorige week niet thuis. Dat doet de kater normaal wel altijd. "Als hij niet thuiskomt, mis je hem."
De eerste dagen zocht Bunskoek vooral in de buurt. Maar Puk werd niet gevonden. Bunskoek ging flyeren. "Heb je Pukkie gezien? We missen hem zo", vroeg ze aan buurtbewoners. "We begonnen ons zorgen te maken en de eerste tranen kwamen."

Ruzie met andere kat

Via de buurtapp kwam ze erachter dat Puk ruzie met een andere kat had gemaakt en in een boom was gevlucht. "Wij naar die boom toe en ja hoor: Puk zat erin. Hij herkende onze stemmen. Maar komen? Ho maar."
Zelfs de brandweer kreeg de gevluchte kater niet uit de boom. Omdat er meerdere bomen naast elkaar staan in de Van Weedestraat was het voor Puk een koud kunstje om naar een andere boom te springen zodra een brandweerman in de buurt kwam.
Zelfs met een hoogwerker kreeg de brandweer Puk niet te pakken.
Zelfs met een hoogwerker kreeg de brandweer Puk niet te pakken. © Caspar Huurdeman
Na vier dagen dacht Bunskoek: die leeft niet meer. "We zagen en hoorden hem namelijk niet meer." Totdat een buurtbewoner gisteravond toch weer gemiauw uit de boom hoorde komen.

Grof geschut

Puk zat vanochtend inmiddels een week in de boom. Met grof geschut kwam de brandweer naar Soest met maar één opdracht: die kater moet uit de boom. Maar weer lukte het niet om de kater te pakken te krijgen.
Als laatste redmiddel werd grof geschut ingezet: de brandweerspuit. "Niet met volle kracht hoor", haast Bunskoek zich te zeggen. Door de waterspuit op de kater te richten, zag Puk geen andere optie dan steeds verder naar beneden te springen.
"Puk liet zich vallen, kwam op de grond terecht en rende naar huis. Thuis kon ik hem niet vinden, maar mijn man vond hem op zolder." Sonja Bunskoek is erg opgelucht. En met kater Puk gaat het ook goed. "Hij is niet bang, niet ondervoed, niet gehavend. Terwijl het wel gevroren, gesneeuwd, geregend en gewaaid heeft."
Puk, nog nat van de brandweerspuit, is weer thuis.
Puk, nog nat van de brandweerspuit, is weer thuis. © Sonja Bunskoek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.