Gemeente Utrecht verlengt maatregelen tegen drugsoverlast rond Lucasbolwerk tot juni

© RTV Utrecht
Utrecht - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma verlengt de maatregelen die de drugsoverlast op het Lucasbolwerk en het Hieronymusplantsoen moeten tegengaan. Ook het komende half jaar kunnen gebiedsverboden worden opgelegd en zullen politie en hulpverleners extra alert zijn. "We zien effect van de ingezette maatregelen", schrijft de burgemeester, "maar het is te vroeg om deze af te bouwen."
Een paar jaar lang zat de bank op het Lucasbolwerk vol met drugsgebruikers. Een groep van ruim 120 verslaafde dak- en thuislozen gebruikte daar harddrugs en alcohol en zorgde voor veel overlast. Sinds deze zomer probeert de gemeente de overlast terug te dringen, door onder meer een verbod op het gebruiken van harddrugs en het opleggen van gebiedsverboden.

Er-op-af-team

Volgens Dijksma is de groep de afgelopen maanden minder groot geworden, door het harddrugsverbod, maar ook door de inzet van politie én het zogenoemde ‘er-op-af team’. Dat team bestaat uit medewerkers van de gemeente en hulporganisaties. Zij proberen gebruikers over te halen om gebruik te maken van bestaande voorzieningen. Van de ongeveer 120 gebruikers zijn er nu nog zo'n 25 tot 30 over die daar geen gehoor aan geven. Die groep blijft dan ook hardnekkig samenkomen op plekken langs de singel bij het Hieronymusplantsoen, park Lepelenburg en het Lucasbolwerk.
Omwonenden en ondernemers ervaren veel overlast vanwege het gebruik en het dealen van drugs en hebben de gemeente verzocht de maatregelen niet nu al af te schalen. Hulpverleners hopen ook dat ze op termijn ook de 'harde kern' van buitengebruikers naar binnen krijgen. Daarom worden de maatregelen nu verlengd tot 1 juni.

Lepelenburg

De burgemeester ziet nog niets in een uitbreiding van de maatregelen naar park Lepelenburg, waar omwonden en hulpverleners wel om gevraagd hebben. "Zover wil ik nu nog niet gaan, omdat we recent een flexibele camera hebben geplaatst die een gunstig effect lijkt te hebben op de overlastsituatie en omdat er vanuit zorg nog kansen en ontwikkelingen zijn om de komende periode te intensiveren, zoals een meer gedifferentieerd (zorg)aanbod bij gebruiksruimte De Stek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.