Pestvogels trekken spotters massaal naar Houten: 'Ik heb meteen vrij genomen'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Houten - Het Kooikerspark in Houten is veranderd in een trekpleister voor vogelliefhebbers. Twee pestvogels hebben zich naast een woonwijk gevestigd. "Ik had het nog nooit gezien, zo veel vogelspotters op een rij."
Door deze twee pestvogels komen er mensen van heinde en verre naar Houten
Auto's met Belgische nummerborden rijden door de Houtense wijken Bermen en Sloten. En ook uit Nederland komen vogelspotters van heinde en verre. "Ik heb wel eens gezien dat ie in het oosten van Nederland zat, te ver voor mij. Toen ik hoorde dat er hier twee zaten, heb ik meteen vrij genomen", vertelt Martin. Vanuit het Gelderse Lunteren is hij hier in een halfuurtje naartoe gekomen. "Ik moet toegeven dat ik nog niet een ervaren vogelspotter ben, maar ik vind deze vogel schitterend."
Hij is niet de enige. De hele dag door staat er een groep van telkens zo'n tien mensen. Turnhout, Slagharen, Garderen of Naarden. Buurtbewoner Marijke liep afgelopen week toevallig langs toen ze een grote groep mensen foto's zag maken van iets in de boom. "Speciaal is dat. Ik had het nog nooit gezien, zo veel vogelspotters op een rij."
Zelf fotografeert ze van alles en nog wat, maar niet specifiek vogels. Al heeft ze inmiddels ook een mooi plaatje geschoten, vertelt ze. "Het zijn prachtige dieren met prachtige kleuren." Een andere buurtbewoner is het opgevallen dat er veel aandacht voor de twee vogels is. Hij geniet van de grote opkomst in het park bij hem om de hoek: "Ik ben hartstikke blij dat mensen naar buiten gaan om van de natuur te genieten."
De vogeltjes zitten er inmiddels al een paar dagen en lijken te genieten van de voorraad bessen in het park. Het lukt de meeste vogelliefhebbers dan ook om binnen aanzienbare tijd een mooi kiekje van de pestvogels te maken. "Van de parkeerplaats naar het park lopen duurde langer. Ik ben hier nog geen tien minuten en heb al een paar mooie plaatjes geschoten", vertelt Ricardo uit Elst. Normaal gesproken werkt hij in Houten. Vandaag is hij vrij. "Maar voor zoiets rij ik graag hierheen. Deze vogels komen niet heel vaak in Nederland voor, zeker niet hier. Schitterend, gaaf om ze van zo dichtbij te zien.
© RTV Utrecht / Dion Balfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.