Poeponderzoekers Dierenpark Amersfoort delen eerste conclusies

© DierenPark Amersfoort
Amersfoort - In de poep van dierlijke vlees- en viseters zitten veel meer eiwitten dan in de ontlasting van planteneters. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het poeponderzoek waaraan Dierenpark Amersfoort meewerkt.
De dierentuin riep dierenbezitters in april op om de uitwerpselen van hun huisdier in te leveren voor onderzoek. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven: uiteindelijk werden honderden dierendrollen verzameld, inclusief uitwerpselen uit het dierenpark zelf.
Dat dierlijke vlees- en viseters meer enzymen (eiwitten) in hun uitwerpselen hebben, komt waarschijnlijk omdat vlees en vis moeilijker te verteren zijn dan planten, zegt medisch bioloog Wendy Kaman van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), dat aan het onderzoek meewerkt.

21 diersoorten onderzocht

De onderzoekers vergeleken de ontlasting van 21 diersoorten zoals die van de kat, hond, fret, tijger, zebra en het stokstaartje. Ook uitwerpselen van ratten, reptielen en amfibieën zijn onderzocht, naast de poep van typische planteneters zoals giraffen, zebra's en wandelende takken.
"We waren al gewend om met mensenpoep te werken en het voordeel was dat deze uitwerpselen waren bevroren, dus dan ruik je het eigenlijk niet", vertelt Kaman. "Het ziet er dus een beetje smerig uit, maar het is niet raar om ermee te werken."
Wat gaat er met het onderzoek gebeuren? Volgens Kaman kunnen de resultaten bijvoorbeeld van pas komen bij de behandeling van dieren. "Op het moment dat een enzymprofiel afwijkt van normaal, kunnen we misschien iets zeggen over de gezondheidsstatus van het dier en kunnen we misschien zijn voeding aanpassen om ervoor te zorgen dat het dier zich weer beter gaat voelen", aldus Kaman. "We hopen dat we dit onderzoek in de toekomst dus kunnen gebruiken voor diagnostische doeleinden."

Vervolg

Een onderzoek naar de poep van zoveel verschillende dieren is volgens Kaman nooit eerder gedaan. In een later stadium wordt de poep van nog meer dierensoorten bekeken om erachter te komen welke organen in het dier de enzymen aanmaken die nodig zijn voor de vertering. Dat levert inzichten op in het welzijn van een dier. In een vervolgonderzoek worden de dierenresultaten vergeleken met onderzoeksgegevens van mensen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.