Bijna alle Utrechtse gemeenten lopen achter met huisvesting statushouders

Acht studio's voor statushouders in Renswoude
Acht studio's voor statushouders in Renswoude © Gemeente Renswoude
Provincie Utrecht - De meeste Utrechtse gemeenten lopen achter bij het huisvesten van statushouders. De landelijke overheid gaf hen een taakstelling, maar slechts twee gemeenten in de provincie hebben daar in het afgelopen half jaar aan voldaan. Woudenberg heeft zelfs nog helemaal geen statushouders opgevangen.
Renswoude en Rhenen lopen als enige gemeenten in de provincie voor op de taakstelling. Renswoude moest voor acht statushouders een woning vinden en heeft er inmiddels negen gehuisvest. Ook Rhenen heeft één vergunninghouder meer opgevangen dan nodig: 25.
Verder zijn er tien gemeenten die minder dan de helft van het aantal statushouders dat ze moesten opvangen ook daadwerkelijk hebben opgevangen. De meest opvallende daarvan is Woudenberg. Die gemeente moest zeven statushouders huisvesten, maar de teller staat daar nog altijd op nul.

Reactie Woudenberg

De gemeente Woudenberg heeft in de loop van de dag gereageerd op het bericht. In de eerste zes maanden van 2023 moest het 14 statushouders huisvesten, dat zijn er uiteindelijk 21 geworden. Dit betekent dat het in de tweede helft van 2023 nog 7 moet huisvesten om het beoogde aantal van 28 te halen. "Afgelopen week en de komende weken worden er in totaal 7 nieuwe statushouders gehuisvest, daarmee is de taakstelling voor dit jaar gehaald."
Hoe staan gemeenten er op dit moment voor? Tekst gaat verder onder kaart:
Ook Utrecht loopt ver achter: die gemeente moest 505 statushouders opvangen en staat nu op 192. De kans dat Utrecht in december nog een woning vindt voor de overige 313 statushouders, lijkt klein.
Wethouder Steven de Vries van Baarn zegt dat zijn gemeente aan het einde van het jaar net wel of net niet aan de taakstelling gaat voldoen. De Vries zegt dat er in principe twee gezinswoningen klaar staan om bewoond te worden. "Maar we willen niet één persoon in een gezinshuis, dat vinden we niet wenselijk. Ook niet voor het draagvlak. Maar zodra er een gezin klaar staat, kunnen ze een woning in en zijn we een stap dichterbij de doelstelling."

Rigoureuze maatregelen

Veel gemeenten worstelen met de verplichte taakstelling vanuit het Rijk. Vanwege een tekort aan sociale huurwoningen is het moeilijk voldoende woonruimte te vinden voor statushouders. Zo besloot Eemnes vorige maand alle sociale huurwoningen die vrijkwamen de rest van het jaar aan statushouders toe te bedelen, in de hoop zo alsnog een woning voor negen statushouders te vinden.
Wethouder Havinga liet toen weten zelfs met deze rigoureuze maatregel niet te verwachten de taakstelling te halen. "In Eemnes komen jaarlijks zo'n dertig tot vijftig woningen vrij. Als ik dan nu, half november, misschien nog wel negen woningen moet hebben, dat is een utopie." Desondanks lijkt Eemnes een heel eind te komen, want inmiddels heeft de gemeente het aantal statushouders dat het moet huisvesten teruggebracht naar drie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.