Woerdense buurt schrok van drugsoverval met schoten, OM eist 7 jaar

© Koen Laureij
Woerden - Het Openbaar Ministerie eist 7 jaar gevangenisstraf tegen een man die ervan wordt verdacht een inwoner van Woerden te hebben neergeschoten en bestolen van een partij drugs. Het 59-jarige slachtoffer werd in zijn huis aan de Leidsestraatweg door meerdere kogels in zijn benen getroffen en overleefde dat ternauwernood.
Omwonenden werden in nacht van 16 februari vorig jaar opgeschrikt door harde knallen en geschreeuw. Buiten zagen ze een donkere Audi met geopende achterklep, de kofferbak in de richting van de woning van het slachtoffer. Twee of drie donker geklede mannen met bivakmutsen liepen met dozen naar de auto en gingen er met een volle bagageruimte vandoor. Binnen trof een buurman de zwaargewonde bewoner aan met twee schotwonden in zijn bovenbenen. Hij had een slagaderlijke bloeding en heeft het volgens de officier van justitie vooral overleefd door snelle hulp van buurtbewoners en artsen in het ziekenhuis.
De 31-jarige S.Y. uit het Brabantse Oudheusden moest zich vandaag in de Utrechtse rechtbank verantwoorden voor de gewelddadige 'ripdeal' die hij met anderen zou hebben uitgevoerd. Volgens het OM is hij schuldig aan poging tot doodslag en diefstal met geweld. Maar volgens de man zelf was hij juist het slachtoffer van de Woerdenaar.
Zowel de verdachte als het slachtoffer kwamen vandaag onder begeleiding van de parketpolitie de rechtszaal binnen. De neergeschoten man uit Woerden is inmiddels zelf veroordeeld voor bezit van een grote hoeveelheid drugs. Hij zit als gevolg van zijn zware verwondingen in een rolstoel en eist ruim 60.000 euro schavergoeding van de verdachte. Volgens zijn advocaat moet hij waarschijnlijk nog een keer geopereerd worden en is het onzeker of hij volledig zal herstellen. Het is wel opvallend dat het slachtoffer bij de politie geen aangifte wilde doen van de gewelddadige beroving.

Pistool en stroomstootwapen

De Woerdenaar zegt dat hij tegen half twee 's nachts wilde gaan douchen toen hij een auto in de straat hoorde en vervolgens gedreun tegen de voordeur. Hij rende naar beneden en probeerde tevergeefs te voorkomen dat het ongewenste bezoek zijn huis zou binnendringen. Maar met hun auto hadden ze de deur in een mum van tijd open gebeukt.
Buiten stonden twee mannen met een pistool en stroomstootwapen. De man met het vuurwapen schoot meteen op zijn benen. Hij raakte gewond maar wist de aanvaller nog wel in zijn gezicht te verwonden met een klein mesje dat op zijn gangkastje lag om post te openen.
In de woonkamer werd opnieuw geschoten en ontstond een worsteling toen de belagers probeerden de Woerdenaar met kabelbinders vast te binden. "Ik moest op de grond gaan liggen en hij wilde me vastbinden. Ik wilde niet, dan ga ik dood", zegt het slachtoffer.
Terwijl hij probeerde te vluchten werd hij door een van zijn bovenbenen geschoten en viel. De overvallers gingen ervandoor met een deel van zijn drugsvoorraad, die verpakt was in kartonnen dozen. De man uit Oudheusden werd ruim twee maanden later aangehouden. Op het aardappelschilmesje en de kabelbinders werd zijn DNA aangetroffen. Hij bleek eerder te zijn veroordeeld, onder meer voor vuurwapenbezit.

Gegijzeld en gemarteld

De Brabander wilde na zijn aanhouding niets zeggen over de verdenkingen. Pas maanden na het incident kwam hij met een verklaring die hij vandaag in de rechtbank herhaalde. Hij was door een bekende gevraagd hasj te kopen bij de man in Woerden. S.Y. beweert dat hij daar drie uur voor het schietincident met iemand in een auto naartoe was gereden. Toen hij aanbelde zou de bewoner hem binnen hebben gelaten en met een vuurwapen hebben bedreigd. Vervolgens zou hij met tie wraps zijn vastgebonden en met een mesje gemarteld, omdat zijn opdrachtgever de Woerdenaar nog geld schuldig zou zijn.
Toen Y. niet naar buiten kwam en zijn telefoon niet beantwoordde, zou de man die in de auto wachtte ongerust zijn geworden. Hij zou vervolgens versterking hebben opgeroepen om Y. te bevrijden. Een van de bevrijders zou op de bewoner hebben geschoten, maar dat heeft Y. niet gezien. Hij wil ook geen namen noemen van andere betrokkenen. Tijdens de zitting kon of wilde hij geen antwoord geven op veel vragen van de rechters en de officier van justitie. Zo kon hij de woonkamer niet beschrijven waar hij naar eigen zeggen drie uur werd vastgehouden. Zij vriendin instrueerde hij om niet met de politie te praten.

Onaannemelijk?

De verklaringen van het slachtoffer en de verdachte staan lijnrecht tegenover elkaar, merkte de officier van justitie op. Maar zij vindt de verklaring van de man uit Oudheusden zeer onaannemelijk. Er werd in het huis geen vuurwapen aangetroffen. Getuigen zagen gemaskerde mannen die dozen naar de Audi brachten, maar niet een bevrijde gijzelaar die met vastgebonden polsen instapte.
De verklaringen van getuigen worden ondersteund door beelden van een bewakingscamera. De Audi, met gestolen kentekenplaten, werd kort voor de overval waargenomen toen die vanuit Den Bosch via Vianen naar Woerden reed. De overval duurde maar drie minuten en de Audi reed daarna direct weer richting Den Bosch.
De officier van justitie benadrukte bij haar strafeis het gevoel van onveiligheid dat het gewelddadige incident in een rijtjeswoning in de omgeving heeft veroorzaakt. Het was voor burgemeester Molkenboer reden om het pand direct te sluiten, om de rust in de buurt te herstellen.
De advocaat van de man uit Oudheusden vindt het scenario van zijn cliënt juist wel geloofwaardig en vroeg de rechtbank om hem van alle verdenkingen vrij te spreken. De rechters zouden ook heel kritisch moeten kijken naar de verklaringen van het slachtoffer, die zelf ook actief is in het drugsmilieu en opvallend genoeg geen aangifte heeft gedaan. Als de rechtbank de verdachte toch schuldig vindt, zou hij hooguit 3,5 jaar cel opgelegd moeten krijgen. Die schadevergoeding die het slachtoffer eist zou in deze strafzaak afgewezen moeten worden. Omdat hij nog herstellende is, zou hij zich daarvoor tot de burgerrechter moeten wenden.
De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 19 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.