Verdachten woningoverval Overvecht vrijgesproken, verklaringen slachtoffers niet betrouwbaar

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Drie mannen die werden verdacht van het plegen van een gewelddadige woningoverval in de Utrechtse wijk Overvecht zijn vrijgesproken. De rechtbank vindt de verklaringen van de vermeende slachtoffers onbetrouwbaar. Toen de rechtbank de zaak vorige maand wilde afhandelen bleek het snel twijfelachtig of er op 12 augustus vorig jaar wel een overval was gepleegd in de flat aan de Milosdreef.
Het was al duidelijk dat de twee bewoners en de drie verdachten elkaar kenden. Ze hadden de dagen voor de vermeende overval samen overvloedige hoeveelheden alcohol en cocaïne gebruikt. De officier van justitie concludeerde dat de verdachten door de man des huizes waren uitgenodigd. Er ontstond kort daarna een conflict. De bezoekers zouden er vervolgens vandoor zijn gegaan met een aantal waardevolle spullen van de bewoner.

Tegenstrijdig

De rechtbank concludeert ook dat de verklaringen van de bewoner en zijn ex-vriendin op essentiële punten tegenstrijdig zijn. Zo verschillen de signalementen die zij bij de politie gaven van de mannen die bij hen in de woning zouden zijn geweest. Verder is er geen bewijs dat de verdachten de woning zijn binnengedrongen en dat er op enig moment geweld werd gebruikt en wie dat dan had gedaan. Ook is volgens de rechters niet duidelijk geworden of er wapens werden gebruikt en welke dat dan waren.
De bewoner zegt dat de drie mannen zijn appartement doorzochten en er met waardevolle spullen vandoor gingen, maar ook daarvoor ontbreekt volgens de rechtbank het bewijs. Dat de bewoner zijn huis uit was gevlucht tijdens de "overval", is evenmin bewezen.
Het OM had tegen twee van de drie verdachten een jaar gevangenisstraf geëist. Ook zouden ze de slachtoffers ieder duizend euro schadevergoeding moeten betalen. Als het OM zich niet bij de vrijspraken wil neerleggen, moet de officier van justitie binnen twee weken hoger beroep aantekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.