Familie Jacobs woont in compleet kerstpaleis: 'Hoge energierekening valt best mee'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Breukelen - Sinterklaas is nog maar net het land uit, of Nederland maakt zich alweer op voor het kerstfeest. Tuincentra verwachten weer een drukte van jewelste, maar daar kon de familie Jacobs uit Breukelen niet op wachten: hun complete huis én tuin zijn sinds deze week in kerstsferen gehuld.
Honderden lampjes in de vorm van een kerstboom, springende hertjes, een arrenslee en een gigantische opblaas-sneeuwpop lichten deze ochtend de tuin aan de Joris Dircksenstraat op. Anouschka is een kerstfan in hart en nieren. De voorbereidingen begonnen drie weken geleden al. "Er is een beetje over nagedacht, maar wel met heel veel fantasie", vertelt ze over de decoraties in haar tuin.
De tuin is niet alles. Ook de woonkamer is compleet in kerstsfeer gestoken, compleet met kerststalletjes, verlichte kerkjes en kerstmannetjes op een slee. Zelfs haar vader - met witte baard - lijkt in het kerstdecor te passen. "Dit is mijn echte haar", benadrukt Cor. Dan serieus: "Ik mis overal een beetje de warmte. Dat willen wij in onze tuin en in huis terugbrengen." Anouschka: "Het brengt verlichting en mensen vinden het hartstikke leuk. Het straalt gezelligheid en zaligheid uit."
De tekst gaat verder onder de foto:
Dochter Anouschka, moeder Herma en vader Cor Jacobs.
Dochter Anouschka, moeder Herma en vader Cor Jacobs. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Kerstversiering steeds belangrijker

Hoewel de familie Jacobs het dus wel heel bont heeft gemaakt, zien ze ook bij de Intratuin in het Utrechtse Leidsche Rijn dat kerstversiering steeds belangrijker wordt voor mensen. "Het is allemaal wat uitbundiger geworden in de zestien jaar dat ik hier werk", vertelt bedrijfsleider Pascal Guldemond van het tuincentrum. "Het moet allemaal anders en vernieuwend zijn. Het moet ook steeds meer zijn. Dus wij hebben een lat hoog te houden."
De medewerkers van de winkel aan de Utrechtseweg begonnen al in september met de grote verbouwing voor kerst. In anderhalve maand werd het tuincentrum compleet omgebouwd. Op de kersthuisjesafdeling is een overdaad aan kerst. Overal branden lichtjes, er is een draaimolen en op de ijsbaan staan mensen op de schaatsen.
Guldemond: "Hier kun je alle kerstornamenten vinden, maar ook kersthuisjes in Nederlandse of Oostenrijkse sferen. We hebben ook een wensput voor het goede doel: kinderen kunnen daar een muntje in gooien en dan steunen ze Stichting Sailing Kids."

Ornamenten

De gekke ornamenten voor in de kerstboom behoren tot de trend van dit jaar, weet Guldemond. "De items van dit jaar zijn onder andere de hamburger-, kaassoufflé- en kroket-ornamenten. We hebben hier bijvoorbeeld ook de Espresso Martini (een populaire cocktail met koffie, likeur en vodka, red.) hangen, maar ook een naaldhakschoentje, een glas champagne, een dartbord en een ornament van padel. Elk jaar komen daar weer nieuwe items bij. Maar we voelen een jaar van tevoren ook wel aan wat de vraag een beetje is. Daar spelen we dan op in."
Wie iets nieuws wil, moet soms flink in de buidel tasten. Een ornamant van Holle Bolle Gijs kost bijvoorbeeld al 15 euro. "Daar zit een flink prijskaartje aan, want dat is allemaal handgemaakt en met de hand afgewerkt." Guldemond ziet ook dat buitenverlichting in trek is. "Iedereen is z'n gevel weer aan het verlichten of wil een mooi item in de voortuin. Je merkt dat iedereen daar nu weer wat meer aandacht aan geeft."

Bekijks

Terug naar Breukelen, want daar trekt de kerstversiering van de familie Jacobs de nodige aandacht. "Veel mensen komen langs om foto's te maken. Het is een soort attractie in Breukelen", vertelt Anouschka. Zelfs bij haar cliënten in de zorg is de tuin niet onopgemerkt gebleven. "Soms kom ik bij cliënten en die vragen dan: ben jij dat van die mooie tuin? Maar ook mensen die je op straat of in de supermarkt spreekt hoor je erover."
Is de familie Jacobs niet bang voor een hoge energierekening? Volgens Anouschka valt dat allemaal wel mee. "Hoeveel het precies aan stroom kost, weet ik niet. Maar alles is ledverlichting of zwakstroom. Daarnaast hebben we ook zonnepanelen. Dus eigenlijk merken we het niet in de portemonnee."
De kerstversiering in en rond het huis blijft in ieder geval nog tot en met Driekoningen (op 6 januari) zichtbaar. "Dan beginnen we buiten met opruimen en daarna gaan we pas naar binnen", besluit Anouschka.
Verslaggever Dion Balfoort op bezoek bij de familie Jacobs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.