Vanaf vandaag minder bussen en trams door personeelstekort: 'Het is niet anders'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Bussen en trams in de provincie Utrecht gaan vanaf vandaag minder vaak rijden. Vervoerder U-OV heeft een 'hardnekkig' tekort aan buschauffeurs en trambestuurders. Daarom gaat een streep door meerdere ritten, in de hoop dat de ritten die blijven staan wél doorgaan. Reizigers reageren teleurgesteld én gelaten: "Je kunt er niks aan doen."
'Een mooi salaris én dichtbij huis', staat op de reclame achterop een gele bus van U-OV. 'Word buschauffeur', valt eronder te lezen. Het wil nog niet baten: er reden al minder bussen en trams, en gaan nu dus nóg minder vaak rijden. "Het tekort aan buschauffeurs en bestuurders blijft hardnekkig", aldus U-OV.
Meerdere stadsbussen in Utrecht rijden nog maar twee keer per uur in plaats van vier keer, de trams van en naar Nieuwegein en IJsselstein gaan minder vaak en de nachtbussen komen voorlopig niet terug. Op sommige lijnen rijden juist méér bussen. Hier staan alle wijzigingen in de dienstregeling op een rij.
Ook bij Syntus, de andere vervoerder in de provincie Utrecht, is een personeelstekort. Toch is fors snijden in het aanbod daar niet nodig.
Vanaf zondag minder bussen en trams door personeelstekort: 'Het is niet anders'

'Reiziger de dupe'

Reizigers op Utrecht Centraal reageren overwegend gelaten op de vraag wat ze van de uitgeklede dienstregeling vinden. Velen vinden het vervelend, maar concluderen ook dat ze er weinig aan kunnen doen. Een man op weg naar de bus zegt wel: "Het is vervelend dat ze problemen hebben met personeel, maar daar mag de reiziger niet de dupe van worden."

Politici: 'Het regent klachten'

De Statenfracties in de provincie Utrecht maken zich zorgen. In een commissievergadering zeiden politici van GroenLinks en de PvdA deze week dat het klachten regent over de nieuwe dienstregeling van U-OV. De fractie UtrechtNu! noemt het snijden in het aantal stadsbussen "teleurstellend".

Mobiliteitsgedeputeerde André van Schie is ook teleurgesteld. Er gaan namelijk minder bussen rijden dan is afgesproken met de provincie. "Ik deel uw gevoel van onmacht", zei hij. Hij liet weten intensief te blijven praten met de vervoerders over wat wel en niet kan.

Eerder trokken zestien gemeenten in de provincie Utrecht al gezamenlijk aan de bel over de afschaling van het busvervoer. Ze maken zich zorgen over nieuwbouwwijken die minder goed bereikbaar worden dan vooraf werd gedacht.

Ook reizigersorganisatie Rover baalt van de uitgeklede dienstregeling. Woordvoerder Aldo Markus zegt: "Het is een tegenvaller. De opschaling blijft maar uit." Hij zegt dat Rover de komende tijd in de gaten gaat houden of de bussen díe op het schema staan, daadwerkelijk rijden. Nu komt het namelijk regelmatig voor dat reizigers wachten op een bus die plotseling niet komt.

Wel meer treinen

In tegenstelling tot U-OV breidt NS de dienstregeling vanaf vandaag juist uit. Zo rijden meer treinen tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam. De opschaling is mogelijk dankzij het aannemen van nieuw personeel.

Een treinsimulator op Utrecht Centraal moest nieuwe machinisten trekken
En dat is precies wat U-OV zegt te willen voorkomen. "Onverwacht uitvallende ritten zijn voor niemand leuk. Dat vinden we ontzettend vervelend", aldus een woordvoerder. "Door de aanpassingen in de dienstregeling wordt het rijden van de ritten betrouwbaarder. Dat is nodig voor onze reizigers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.