Wethouder Oosters: ‘Vroegtijdig ontruimen ateliers Vlampijpstraat is onvermijdelijk’

© RTV Utrecht
Utrecht - Dat de kunstenaars die een atelier hebben aan de Vlampijpstraat binnen drie maanden moeten vertrekken, is niet te voorkomen. Die boodschap had wethouder Eva Oosters (Student & Starter) vandaag voor de Utrechtse gemeenteraad en de kunstenaars die in het pand huizen.
Die kunstenaars waren vanmiddag massaal aanwezig op de publieke tribune van de raadszaal, tijdens het wekelijkse vragenuur. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg wilde weten wat er nog gedaan kan worden aan de onrust bij de kunstenaars die in het pand atelier houden. "De Vlampijpateliers is een belangrijke broedplaats in Utrecht waar zo’n 75 kunstenaars ateliers huren, sommigen al tientallen jaren", zei Zwanenberg in de raad. "Hen is altijd beloofd dat ze ruim van tevoren te horen zouden krijgen hoe een en ander zou verlopen." De plotselinge opzegging kwam hen rauw op het dak vallen, en dus wil het raadslid duidelijkheid.

Centenkwestie

Volgens Oosters is het een verzekeringskwestie. Het pand is van de gemeente, maar die heeft het verhuurd aan DePlaatsmaker, die het op haar beurt doorverhuurt aan de kunstenaars. Het pand aan de Vlampijpstraat is in slechte staat en de risico’s op een calamiteit worden steeds groter. Op dit moment is de veiligheid nog niet in het geding, zegt de wethouder. "De verzekeraar van DePlaatsmaker heeft aangegeven deze risico’s niet meer te kunnen dekken", zei Oosters in de raad. "Dat heeft DePlaatsmaker doen besluiten de huur op te zeggen. En als gemeente delen we die mening wel."
Als er een keer brand uitbreekt dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien. Ook de gemeente kan die kosten niet dragen, zei de wethouder verder. Ze benadrukte wel dat het pand op dit moment niet onveilig is.
Oosters beloofde dat zowel DePlaatsmaker als de gemeente balen van de situatie en dat er alles op alles wordt gezet om de kunstenaars aan andere atelieruimte te helpen. Die krijgen voorrang als er iets beschikbaar komt. Al staat nu al vast dat niet alle huurders per 30 maart vervangende ruimte hebben. Dat zullen er hooguit 45 zijn. De rest zal geduld moeten hebben tot uiterlijk juni, denkt Oosters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.