Utrecht op ramkoers met de minister over kwijtschelding lokale belastingen

© Unsplash
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond een voorstel aangenomen om de belasting kwijt te schelden van mensen met een laag inkomen, maar wel met wat spaargeld op de bank. Het voorstel komt van GroenLinks en de PvdA. Zij willen dat de zogenoemde vermogenstoets voor lokale belastingen omhoog gaat. Dat is tegen de regels die door de regering zijn opgelegd.
De verwachting is dan ook dat de minister gaat ingrijpen zodat de Utrechtse maatregel niet kan worden ingevoerd. Inwoners van de stad met een laag inkomen kunnen nu al kwijtschelding vragen van bijvoorbeeld de riool- en reinigingsheffing. Echter als je een bedrag op de bank hebt, of een auto die wat waard is, dan kom je niet in aanmerking voor die kwijtschelding. De grens ligt daarbij op een ‘vermogen’ van 3.275 voor een alleenstaande.
Voor de bijstand geldt er een soortgelijke regeling. Alleen geldt daar een andere drempel. Je komt in aanmerking voor een bijstandsuitkering zolang je minder op de bank hebt staan dan 7.605 euro. Dat is dus aanzienlijk hoger. In het voorstel van GroenLinks staat nu dat de gemeente die bijstandsgrens ook moet gaan aanhouden voor het kwijtschelden van lokale heffingen. Een ruime meerderheid van de raad steunt dat plan. Alleen de VVD, het CDA en Stadsbelang Utrecht stemde tegen.

Wethouder tegen

Wethouder van Financiën Susanne Schilderman (D66) raadde het voorstel af, juist omdat het niet mag van de wet. En ook de directeur van de BghU, dat is de instantie die in onze regio de belastingen int, is tegen en zegt het niet te mogen uitvoeren.
Nu het voorstel desondanks is aangenomen moet wethouder Schilderman een melding doen bij de minister. Die heeft verschillende manieren om in te grijpen. Wat hij gaat doen wordt later pas duidelijk. Fractievoorzitter Rick van der Zweth verwacht overigens dat de minister het besluit gaat gedogen. Dat zou betekenen dat vanaf de lente van volgend jaar de gemeentebelastingen kwijtgescholden kunnen worden. De verwachting is dat later de Tweede Kamer de drempel omhoog zal brengen. De wethouder is gisteravond door het CDA opgeroepen om daar extra voor te lobbyen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.