Hoe de inwoners van dit dorp zelf voor extra woningen zorgen: 'We zijn in de gloria dat het lukt'

Tegenover deze kerk verrijst straks een nieuw wijkje
Tegenover deze kerk verrijst straks een nieuw wijkje © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
't Goy - Wat als een heel dorp extra woningen wíl, maar ze er niet zijn? Dan bedenk je het plan zelf, dachten ze in 't Goy. Het dorpje met zo'n 700 inwoners naast Houten kwam met een kant-en-klaar-huizenplan op de proppen. En nu heeft het college van de gemeente groen licht gegeven.
"Het is ongelofelijk, dit hebben we met alle inwoners zélf voor elkaar gekregen." Inwoner Hans Miltenburg wijst glunderend naar een stuk weiland tegenover de kerk. Dat is nu nog van een boerin, maar over een paar jaar verrijst daar een wijkje van vijftig woningen. "Je hoort zo vaak verhalen over woningbouwplannen die worden afgeschoten, maar dit is ons gelukt."
Wandel je door 't Goy dan zie je fruitbomen, een dorpshuis, een voetbalvereniging en een basisschool met veertig leerlingen. Het is een klein dorp, maar heeft wel een tapasbar en tennisvelden. Om de haverklap hoor je 'Hai', van mensen die elkaar groeten. Maar met zo'n 250 huizen is de vraag: hoe lang kan 't Goy nog zo blijven? Voor jongeren zijn er immers geen woningen. Daarom moést er wat gebeuren, zegt Hans.

Eén huis op Funda

Hans, die al decennia in 't Goy woont, ziet de jeugd vertrekken. Dat vertelt hij lopend over de Beusichemseweg. "En dat terwijl veel mensen hier juist willen blijven wonen. Maar ja, ik snap het wel. Er zijn simpelweg geen woningen."
Een rondje op Funda laat dat direct zien. In 't Goy krijg je welgeteld één zoekresultaat: een koophuis van zes ton. "Je snapt", zegt Hans, "dat onze jongeren daarom maar ergens anders een huisje zoeken."
Inwoner Hans naast het stuk grond waar straks de woningen komen
Inwoner Hans naast het stuk grond waar straks de woningen komen © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Basisschool moet openblijven

Een handjevol inwoners besloot daarom stichting Mooi 't Goy te starten. "We bogen ons over de vraag hoe dit dorp fit kan blijven. En hoe wij daar dan voor kunnen zorgen." Inwoners concludeerden dat in ieder geval de enige basisschool van het dorp open moet blijven. "Maar dan heb je wel nieuwe aanwas nodig, hè."
Kortom: er moeten huizen bij. Inwoners maakten zelf een toekomstagenda, de kerk sponsorde een landschapsarchitect en 't Goy van de toekomst werd zo beetje bij beetje vormgegeven. De architecten hebben met álle inwoners gepraat, weet Hans. "Als we dit met zijn allen wilden doen, moet je het ook écht met iedereen bespreken. In een stad kan dat niet helemaal, maar met een paar honderd gaat dat nog net."
Vorig jaar september boden inwoners de bouwplannen van hun 'droomdorp' aan bij de gemeente Houten. Nu, een ruim jaar later gaat de gemeente akkoord. "We zijn helemaal in de gloria", aldus Hans.
Een impressie van de nieuwe woningen in 't Goy (aangegeven in kleur).
Een impressie van de nieuwe woningen in 't Goy (aangegeven in kleur). © Stichting Mooi 't Goy
En dat merk je ook in het dorp zelf. Natuurlijk is niet iedereen blij met de plannen. Maar zelfs de man die tegenover het weiland woont waar de nieuwbouw wijk moet komen – en dus straks zijn uitzicht kwijt is – vindt de woningbouw nodig. "Dit is niet een periode waarin je zegt: doe maar niet in mijn achtertuin. Dit dorp heeft gewoon extra huizen nodig om te overleven."

Waarom kan dit plan doorgaan?

In het nieuwe wijkje komen huizen waar het dorp zelf behoefte aan heeft. Zo'n 70 procent van de woningen zal daarom 'betaalbare' koop worden, onder andere voor starters en senioren. De overige woningen zijn beschikbaar in de middenhuur, ook komen er een paar duurdere koopexemplaren (vanaf 600.000 euro).
Waarom dit plan er wél doorheen is gekomen? Hans krijgt die vraag wel vaker. Andere dorpen in de provincie Utrecht willen de geheimen van 't Goy wel weten. "Het gaat om een paar dingen, denk ik. Enerzijds hebben we iedereen inspraak gegeven. Gehoord wie wat zou willen, aan welke huizen behoefte is. Anderzijds hebben we misschien ook een beetje geluk. Dat er een stuk land is waar op gebouwd kan worden en dat de kerk een stukje wilde sponsoren om de architecten te betalen."

Volgend jaar bouwen

Als alles meezit, gaat in de zomer van 2024 de eerste schop in de grond. "Hopelijk blijft ons dorp dan ook dat mooie dorp", zegt Hans.
Inwoners uit 't Goy reageren positief op de woningbouw:
'Er moet gewoon gebouwd in 't Goy worden, klaar'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.