Baarn wil boa's bewapenen en sleept minister voor de rechter

Politie ontmantelt drugslab in bossen Lage Vuursche, gemeente Baarn
Politie ontmantelt drugslab in bossen Lage Vuursche, gemeente Baarn © Caspar Huurdeman
Baarn - Baarn wil een aantal boa's in het buitengebied van de gemeente uitrusten met een vuurwapen en uitschuifbare wapenstok. Volgens burgemeester Röell hebben de groene boa's die middelen hard nodig vanwege het aantal incidenten met agressie en geweld. Minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind weigert de bewapening toe te staan. De gemeente zag geen andere oplossing dan de minister voor de rechter te dagen.
Het gaat daarbij om confrontaties met gewapende stropers, maar ook om recreanten die zich in de Baarnse bossen niet aan de regels houden en agressief en gewelddadig reageren als ze door een boa worden aangesproken. Ook dumpten criminelen drugsafval in de buitengebieden.
De gemeente registreert alle incidenten in de bossen. Van een agressieve hondenbezitter die een boa bedreigde en zijn dieren tegen hem ophitste, tot een mountainbiker die een boa bewust omverreed om aan een bekeuring te ontkomen. Een boa die met opzet door een ruiter omver werd gereden, raakte gewond.

Niet ernstig genoeg

De minister wil de groene boa's in Baarn niet uitrusten met een vuurwapen en uitschuifbare wapenstok. Volgens hem is de situatie daar niet ernstig genoeg voor. Dat besluit nam hij op basis van een advies van een toezichthouder die bekijkt hoe boa's met hun bevoegdheden omgaan. Bij riskante incidenten zou de boa zich moeten terugtrekken en de politie of een provinciale boswachter moeten inschakelen.
Volgens de gemeente zijn er daarvoor te weinig agenten in Baarn en duurt het te lang voor ze na een melding ter plekke zijn. De boa's opereren meestal in hun eentje in een gebied waar de politie ook vaak de weg niet weet. De communicatiemiddelen laten het bovendien vaak afweten in de bosgebieden.

Niet op pad als het donker is

De gemeenteadvocaat stelde in de rechtbank dat het rapport van de toezichthouder een beperkt beeld van de situatie geeft en dat de conclusies onvoldoende zijn onderbouwd. De groene boa's in gemeentes als Arnhem en Apeldoorn hebben bovendien wel toestemming gekregen om zich te bewapenen, terwijl de omstandigheden waarin zij hun werk doen gelijk zijn aan die in Baarn.
De gemeente Baarn houdt de incidenten in de bossen al tien jaar bij. Maar de toezichthouder die de minister adviseerde heeft slechts twaalf maanden terug in de tijd gekeken. In die periode werden minder incidenten geregistreerd, omdat de groene boa in verband met de toenemende risico's niet 's avonds en 's nachts mocht surveilleren.
"Als meneer er niet meer is, kan ie ook niets ontdekken", merkte de rechter op. Begin dit jaar heeft Baarn een tweede groene boa aangesteld en wordt er ook weer 's avonds gesurveilleerd. Daardoor werden er in de maand oktober al vijf gevallen van gewapende stroperij waargenomen, stelde de advocaat van de gemeente.

Had beter gekund

De gemeente Baarn kreeg naar eigen zeggen te weinig tijd om te reageren op het rapport van de toezichthouder. In een hoorzitting had de gemeente de conclusies kunnen weerleggen en eigen argumenten kunnen inbrengen, met voorbeelden uit de praktijk. Zo werd een aantal jaren geleden een boa bedreigd met een mogelijk vuurwapen.
De jurist die namens het ministerie naar de Utrechtse rechtbank kwam, erkende dat de besluitvorming over het verzoek om de Baarnse boa's te mogen bewapenen beter had gekund. Maar de minister ziet daarin geen aanleiding om zijn besluit in te trekken of te wijzigen. De bestuursrechter zal daarom een oordeel moeten vellen.
Omdat het een ingewikkelde juridische zaak is, zal de rechtbank daar uitgebreid de tijd voor nemen. Over ongeveer zes weken doet de bestuursrechter uitspraak.

Groene boa’s zijn buitengewoon opsporingsambtenaren die in het bijzonder zijn belast met toezicht en handhaving in landelijk gebied. De term groene boa is niet formeel en juridisch afgebakend, maar verwijst naar de groene kleding die zij dragen en naar het feit dat zij actief zijn in het buitengebied en natuurwetgeving handhaven. Ook boswachters vallen onder deze term.
Groene boa’s hebben te maken met toenemende agressie en geweld door o.a. motorcrossers, stropers en criminelen. Zij kunnen in principe worden toegerust met alle beschikbare geweldsmiddelen: handboeien, korte wapenstok, pepperspray, uitschuifbare wapenstok, een diensthond en een vuurwapen. Maar de minister moet daar per geval toestemming voor geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.