Maak kennis met Hercules, de oudste voetbalclub van Utrecht

Radioverslaggever Arnold Schenk op de tribune bij Hercules.
Radioverslaggever Arnold Schenk op de tribune bij Hercules. © Arnold Schenk
Utrecht - Normaal gesproken zitten er iedere week een paar honderd mensen op de tribune van de Utrechtse voetbalclub Hercules. Maar komende donderdag zijn er ineens véél meer ogen op de club uit de derde divisie gericht, want dan komt Ajax – die andere Nederlandse club met een naam uit de Griekse mythologie - op bezoek. Voor iedereen die graag mee wil praten bij de koffieautomaat, maar nog niet veel weet over een van de oudste voetbalclubs van Nederland: een spoedcursus 'Hercules-DNA' van sportverslaggever Arnold Schenk, die Hercules door en door kent.
"Ze worden natuurlijk opgerold, maar het is wel hartstikke leuk voor die gasten", tempert radioverslaggever Schenk de verwachtingen maar direct. Nee, hopen op een bekerstunt is niet heel realistisch, verwacht hij.
Toch is in ieder geval één van de statistieken gunstig, weet Schenk, die zijn feiten op een rijtje heeft en één voor één oplepelt. "De eerste keer dat Hercules en Ajax tegenover elkaar stonden was in 1914, voor de strijd om promotie of degradatie. Hercules speelde uit in Amsterdam en won die wedstrijd met 0-1." In het verleden behaalde resultaten bieden dan misschien geen garantie voor de toekomst, het geeft de Utrechters misschien wél wat hoop.
Je weet het maar nooit, de bal is rond
Arnold Schenk, sportverslaggever
© Website Hercules

Bus parkeren

Een wat minder gunstige statistiek is het voetbal van de voorbije weken. "Hercules heeft zes wedstrijden op rij niet gewonnen. Vorig weekend weer wél. Het was een leuke wedstrijd om te zien, met veel inzet ondanks het druilerige weer."
Misschien hadden de Utrechters Ajax net wat eerder in het seizoen moeten treffen, toen de Amsterdammers een zeldzaam slechte resultaatreeks neerzetten en zelfs even helemaal onderaan de ranglijst van de eredivisie stonden. Inmiddels zit er weer een stijgende lijn in het voetbal van Ajax, dat zeven wedstrijden op rij ongeslagen is. "De verwachtingen zijn nihil. Maar de mannen van Hercules hebben er hartstikke veel zin in, ze zijn tot op het bot gemotiveerd. En uiteindelijk weet je het nooit hè. De bal is rond, om er maar een voetbalcliché in te gooien."
Verdedigend heeft Hercules het de laatste tijd aardig voor elkaar, ziet Schenk. "De laatste zestien wedstrijden hebben ze 26 doelpunten gescoord en er zeventien tegen gekregen. Trainer René van der Kooij zit er al een paar jaar en houdt van mooi, aanvallend voetbal. Ik weet niet hoe ze het tegen Ajax aanpakken, maar ik verwacht niet dat ze nu wel de bus voor het doel parkeren."
Het ontbreekt de club wel aan een spits die er iedere wedstrijd een inschiet. "Hercules heeft moeite met scoren momenteel. En ik heb geen idee wie ze op Brobbey (de beresterke spits van Ajax, red.) gaan zetten. Misschien Mitchell Zwart." Een echt gelijke strijd is dat niet: waar Brobbey zijn geld verdient met fulltime spelen voor het eerste van Ajax, werkt Zwart naast het voetbal als planner bij de KNVB. "Maar dat is ook altijd wel de charme van bekervoetbal, dat al die jongens er nog een baan naast hebben", vindt Schenk.
Het is geen kakclub, ik heb Hercules altijd ervaren als een hele warme vereniging
Arnold Schenk

Geen kakclub

Met 1700 voetballende leden is Hercules, naast Kampong, een van de grootste clubs in de stad Utrecht. "Qua sfeer is het te vergelijken met de Koninklijke HFC uit Haarlem of AFC in Amsterdam. Het is een nette club, die bijvoorbeeld veel studenten aantrekt. Én er wordt serieus gevoetbald: Hercules heeft een uitstekende jeugdopleiding. Maar vergis je niet: het is geen kakclub. Ik heb het altijd ervaren als een hele warme vereniging."
Toen Schenk bijvoorbeeld dertig jaar als verslaggever werkte voor het radioprogramma Namen & Rugnummers van Radio M Utrecht, was Hercules één van de clubs die daar aandacht voor had. "Dan zetten ze je echt even in het zonnetje, met een fles wijn. Als je ergens al zolang komt, leer je elkaar steeds beter kennen."
Voor zijn werk bij de radio was hij bijna wekelijks bij de club op Sportpark Voordorp te vinden. "Sinds dit jaar voetbalt Hercules vaker op zaterdag, maar voorheen speelde het als een van de weinige clubs in onze provincie op zondag. Verder waren dat alleen Hoogland, FC Utrecht en vaak nog een hockeywedstrijd. Dus Hercules volgden we voor Namen & Rugnummers eigenlijk ieder weekend wel. Op zaterdag moesten we vaker kiezen, want dan speelden er wel zeven voetbalverenigingen."

Oudste clubs van Nederland

Nog een feitje dat de sportverslaggever direct paraat heeft: Hercules is één van de oudste clubs van heel Nederland: het werd op 22 april 1882 gesticht. "Eerst als cricketclub, de voetbaltak werd in 1889 opgericht." Daarmee voetbalt Hercules zelfs al langer dan tegenstander Ajax, dat sinds 1900 bestaat.
Voor de wedstrijd tegen Ajax wijkt Hercules om allerlei logistieke redenen uit naar FC Utrecht-stadion de Galgenwaard. Schenk is er niet bij. "Nee helaas, ik kan er niet bij zijn. Maar ik ga natuurlijk wel de tussenstanden volgen. Dat doe ik trouwens bij alle verenigingen. Spakenburg en GVVV moeten diezelfde week ook voor de beker voetballen. Het is fantastisch als een amateurvereniging erdoor weet te komen."
En hoewel hij dus weinig hoop heeft op een resultaat van Hercules, ziet hij Spakenburg nog wel een keer stunten. "Die maken wel een kansje tegen Excelsior."
Op donderdag 21 december speelt Hercules tegen Ajax in Stadion Galgenwaard. De wedstrijd begint om 18.45 uur. RTV Utrecht is er uiteraard bij, de audiolivestream van de wedstrijd is via deze website te beluisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.