Veel animo voor vuurwerkvrije vakantieparken: 'Huisjes zijn steeds eerder in het jaar volgeboekt'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Doorn - Wie niets van vuurwerk moet weten, zoekt tijdens de jaarwisseling steeds vaker zijn heil bij vuurwerkvrije vakantieparken, merkt Eelco Stienstra van vakantiepark RCN Het Grote Bos in Doorn. Sinds drie jaar biedt dit park een vuurwerkvrij verblijf aan tijdens oudejaarsnacht en elk jaar zijn de huisjes eerder volgeboekt dan het jaar ervoor. Ook de kampeerplekken staan elk jaar voller met caravans en campers.
Met een groep van zeven vrouwen staat Annelies dit weekend op een van de kampeerveldjes van Het Grote Bos. Op het veld staan caravans en campers, maar ook een tent. Die hoort bij de groep dames. "Het was al gezellig, maar nu treffen we het ook nog met het weer."
Annelies heeft niks met knalvuurwerk, maar kan zelf nog wel genieten van siervuurwerk in de lucht. In tegenstelling tot haar hond Gilana. "Ze is gelukkig niet een hond die volledig in de stress schiet, maar leuk vindt ze het niet. Dan trekt ze haar keffer behoorlijk open." Ze is niet de enige die haar hond hier naartoe heeft meegebracht. De meeste kampeerders van dit veld hebben een viervoeter mee. "Sommige honden gaan dood van de angst met Oud en Nieuw. Waarom willen we dat?"
Waar andere parken online aangeven "hun best te doen vuurwerkvrij te zijn, maar niet te kunnen handhaven", ligt dat voor RCN Het Grote Bos anders. Het park ligt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, dat vuurwerkvrij is. "Daarnaast liggen we naast natuurgebied Utrechtse Heuvelrug waardoor we ook wel de verantwoordelijkheid voelen om vuurwerkvrij te zijn", vertelt parkmanager Eelco Stienstra. Daarom rijden ze tijdens oudjaarsnacht ook over het park om te surveilleren.
Veel animo voor vuurwerkvrije vakantieparken: 'Huisjes zijn steeds eerder in het jaar volgeboekt'

Ook op andere plekken in Nederland meer animo

Ook bij Landal GreenParks zien ze dat er meer en meer animo is voor een vuurwerkvrij verblijf rond de jaarwisseling. Landal heeft vakantieparken verspreid over meerdere landen, waarvan er 63 in Nederland liggen. Twintig jaar geleden begon het bedrijf in Nederland met vuurwerkvrije parken. Inmiddels staat de teller op dertien vuurwerkvrije parken, waarvan er geen in onze provincie ligt.
"Er zijn veel mensen die meteen weer boeken voor volgend jaar", vertelt een woordvoerder. "Het gaat voornamelijk om mensen met een huisdier of mensen die bewust uit de buurt willen blijven van vuurwerk."
Omdat steeds meer gemeenten vuurwerkvrij zijn, is het makkelijker om een vuurwerkvrij park aan te bieden, merkt ook Landal. "We hebben in het verleden wel eens een park van de lijst moeten halen omdat er in de omgeving van het park veel werd afgestoken, maar dit jaar voegen we juist weer een park toe aan de lijst. We zien een duidelijke toename van mensen die boeken tijdens de jaarwisseling. Veel parken zitten vol, het gaat nu nog om de laatste bungalows."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.