Letterhakker Michiel Deylius hakt woorden die gaan over communicatie

Michiel Deylius aan het werk
Michiel Deylius aan het werk © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Bunnik - Met een engelengeduld tikt Michiel Deylius uit Bunnik met zijn beitel op het keiharde natuursteen zodat langzaamaan eerst een letter en heel veel later een tekst ontstaat. Hij is een van de weinige letterhakkers die er nog zijn. Veel van zijn teksten gaan over maatschappelijke thema's en over de communicatie tussen mensen.
Michiel Deylius communiceert met gehakte woorden
Michiel begon zijn hakkerscarrière met beelden. Met zijn vader bezocht hij beeldentuinen met grote beelden van hardsteen en dacht, dat wil ik ook. "Het hakken van letters is gekomen, omdat ik op een gegeven moment beelden met scherpe randjes wilde maken. Ik zag een cursus letterhakken en ik dacht: als ik nou een letter kan hakken dan kan ik scherpe randjes hakken en dan kan ik mijn beelden prachtiger gaan maken. Maar ik werd dermate gegrepen door letters en tekst dat ik daar in blijven hangen en vanuit letters en tekst mijn beelden ben gaan maken. Ik vind letters mooi, maar ik heb ook wat met taal. Ik hou van het compacte van taal, ik maak vaak kleine objecten en daar past niet veel op. Dan moet je de taal indikken tot de essentie waarmee je nog iets kan zeggen."
Fragment van kunstwerk Keerzijde van de vrijheid
Fragment van kunstwerk Keerzijde van de vrijheid © Michiel Deylius
Michiel maakt soms ook grotere objecten. In zijn atelier, dat uitkijkt over een weiland, is hij bezig met twee zitobjecten, waarop mensen tegenover elkaar kunnen gaan zitten. "Wat ik nu aan het maken ben dat gaat over het gesprek voeren, het debat voeren, over is het waar of niet. Er komt erg veel nieuws op ons af en we moeten de hele dag maar weer uitknobbelen: wie zegt dit, is het waar, mag ik dat geloven. In het ene beeld staat in het Engels 'it is', zo is het, dit is de waarheid. In het andere beeld staat 'is it?' Dat stelt de vraag: is het waar? Is het niet waar? Het antwoord kan uiteindelijk zijn: we hebben het onderzocht, het is waar, maar het kan ook zijn: het is niet waar. En om het gesprek enige richting te geven, zit er ergens verstopt in dit beeld nog het onderwerpje twijfel en mogelijkheden. van het zou kunnen. Ik hoop dat het mensen met de neus op het feit drukt dat een gesprek niet altijd in een verharding van standpunten terecht hoeft te komen Maar dat er ook een beweging naar elkaar toe mogelijk is."
Werk van Michiel Deylius is tm. 4 februari te zien bij kunstgalerie Bos Fine Art Utrecht. Letters van zijn hand liggen ook in de straten van Utrecht, als onderdeel van een gedicht voor de toekomst dat nog steeds verder groeit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.