Langste zonnepanelenfietspad ter wereld blijft gewoon liggen, ondanks faillissement maker

© RTV Utrecht
Maartensdijk - De maker van het langste zonnepanelenfietspad ter wereld is failliet. Niet de eerste tegenvaller voor het fietspad in Maartensdijk, eerder bleek de energieopbrengst tegen te vallen. Wat gaat er gebeuren met het project dat met veel tromgeroffel werd aangekondigd?
Ex-directeur Arian de Bondt baalt dat SolaRoad per 1 januari 2024 de stekker uit het project heeft moeten trekken. "We kwamen erachter dat er op dit moment geen geld mee te verdienen is. Jammer", vertelt de Nieuwegeiner. Dat wil overigens niet zeggen dat er drastische gevolgen zijn voor het fietspad in Maartensdijk. "Dat ligt er al", legt De Bondt uit. "Je moet de bv en het product los van elkaar zien. Het fietspad in Maartensdijk is eigendom van de provincie."
SolaRoad heeft verschillende projecten in Nederland en omstreken. Het zonnepanelenfietspad is daar een van en de provincie is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het fietspad. Daarvoor is een overeenkomst met de externe partij gesloten: Strukton. Hoewel Strukton ook als aandeelhouder betrokken was bij SolaRoad, blijft de overeenkomst met de provincie over het onderhoud overeind. In de tussentijd zal er dus gewoon energie opgewekt blijven worden door de zonnepanelen in het fietspad, al valt die opbrengst sinds de opening tegen.
In februari 2022 veroorzaakte een constructiefout problemen. Later werd duidelijk dat het fietspad driekwart minder stroom oplevert dan verwacht. In plaats van 40 huishoudens, wordt er energie voor 10 huishoudens opgewekt. Volgens De Bondt heeft dit te maken met de bomen die er staan en volgens duurzaamheidsexpert Thijs ten Brinck zou er door vuil op het pad veel zon tegengehouden worden.
Ook vallen de financiële opbrengsten tegen. De Bondt: "Het is jammer dat er geen huizen of recreatie in de buurt zijn." De opgewekte energie levert nu minder op, doordat het niet meteen gebruikt kan worden, maar terug in het energienet gestopt wordt.

Hoe nu verder?

Voor de provincie is het fietspad in elk geval tot 2025 nog in de pilotfase. Dan wordt er gekeken of zij het idee van zonnepanelenfietspaden in de provincie verder wil ontwikkelen en of het fietspad kan blijven liggen. Het faillissement van SolaRoad gooit voor de pilot geen roet in het eten, benadrukt De Bondt. Zijn verwachting is dat het fietspad nog minstens een paar jaar zou kunnen blijven liggen.
Voor de ex-directeur van SolaRoad is het faillissement uiteraard wel een domper. "Ik heb dertien jaar lang één dag per week hieraan gewerkt." De Bondt geeft de moed niet op. Hij gelooft dat in een andere vorm de ideeën van SolaRoad kansrijk zijn. "Om het goed te laten werken moet er groter worden uitgepakt. Ik geloof wel dat er een toekomst is voor zonnepaden in Nederland."
Voor het fietspad hoopt de Nieuwegeiner voornamelijk op "veel goede zomers in Maartensdijk". Want trots is hij nog steeds wel. "Hiervoor hadden we alleen kleine trajecten aan zonnepaden, dit was het eerste echte grote project. Als het stopt met regenen hoop ik er zelf snel weer overheen te fietsen met mijn racefiets."

In 2021 werd het zonnepanelenfietspad feestelijk geopend. Het idee van het innovatieve fietspad aan de Koningin Wilhelminaweg is dat er dubbel gebruik kan worden gemaakt van de ruimte: zowel voor fietsers als voor het opwekken van duurzame energie. De 120 betonnen SolaRoad-modules, een betonnen plaat én een zonnepaneel, vormen met 350 meter het langste zonnepanelenfietspad ter wereld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.