In de kou werkt dakdekker door, maar de glazenwasser niet: 'Water op de stoep is nu foute boel'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Hoveniers, dakdekkers, stratenmakers en glazenwassers: niet iedereen heeft werk in een kantoor. Sommige beroepen vinden in de buitenlucht plaats. Dat vraagt creativiteit en soms zitten buitenwerkers zelfs thuis. "Ik doe dit werk al 35 jaar, maar buitenwerken heeft wel heel veel nadelen. Wat doen deze omstandigheden op latere leeftijd met je lichaam?"
"Deze dagen wordt het helemaal niets", zegt stratenmaker Robert Hooft uit Amersfoort. Hij is niet aan het werk omdat het vriest. "Het is heel nat geweest, als het dan ineens vriest, kan je niet werken." Door de kou blijft zand aan de tegels plakken. De tegels kunnen dan lastig worden gelegd.
Ook glazenwassen kan niet met deze koude temperaturen. De Utrechtse glazenwasser Dirk van der Kroon zit thuis. Niet vanwege de kou op de ladder, maar het probleem ligt op de stoep. "Bij het glazenwassen kan water op de stoep vallen en bevriezen. Dat is echt foute boel, een groot probleem voor mensen die op de stoep lopen. Je moet echt uitkijken wat je doet."
Maar niet al het buitenwerk ligt helemaal stil. "Voor dakdekkers is er met vorst altijd wat te doen", zegt dakdekker Sander Hermans. Hij kan aan de slag op platte daken, dat is niet gevaarlijk. Maar bijvoorbeeld kitten is wel moeilijker. Door de vrieskou blijft de kit minder goed zitten. Toch werkt Hermans door, want het is na de regenperiode van afgelopen weken ontzettend druk voor dakdekkers, misschien wel te druk. "Ik kijk met tranen in mijn ogen naar de mailbox", zegt Hermans.
"Je moet vooral meer laagjes aantrekken. En een muts op. Als je dan hard werkt, krijg je het vanzelf warm", zegt hovenier Olaf van Elburg. Hij is gewoon aan het werk, ook al is het ontzettend koud. Toch kan hij niet al het normale werk doen. "We kunnen geen straatwerk doen, als je de grond openmaakt bevriest het direct. We kunnen gelukkig wel nog snoeien."

Geld raakt op

Helemaal stil zitten de glazenwasser en stratenmaker niet. "Ik ben nu thuis aan het schoonmaken. Wat achterstallige dingetjes. Maar ik ben natuurlijk liever aan het werk", zegt stratenmaker Hooft. Hij is zzp'er en als hij niet werkt, verdient hij ook niks. In zo'n week zonder werk loopt hij soms wel duizenden euro's mis. "Je hebt een buffertje, maar als je een paar weken niet gaat werken, is die snel op."
Glazenwasser Van der Kroon is ook aan het opruimen geslagen. "Het is niet echt goed voor de portemonnee. Maar dat had je ook met de regendagen. Als je de hele dag in de regen werkt, heb je kans om ziek te worden. Dan kost het je meer geld dan even niet te werken."
"Buitenwerken is zomers hartstikke mooi. Maar het heeft ook veel nadelen. Je werkt in weer en wind. In de kou, nattigheid en vocht", vertelt Hooft. Hij denkt serieus na over de toekomst. "Ik doe dit werk al 35 jaar, hoe lang ga ik nog mee? Wat doen deze omstandigheden op latere leeftijd met je lichaam?" Ondanks de zware omstandigheden is Hooft positief: "Het regent niet, de zon schijnt. Dus we mogen niet klagen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.