Stad Utrecht praat over eigen orkest

UTRECHT - De gemeente Utrecht voert gesprekken over de komst van het Radio Filharmonisch Orkest naar de stad. Dat orkest wordt mogelijk wegbezuinigd. Utrecht wordt genoemd als een redding van het orkest.
Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil 30 miljoen euro bezuinigen op de omroeporkesten. Door samen te werken met steden als Utrecht en Almere, hoopt ze dat meerdere orkesten de bezuinigingen overleven.
De gemeente Utrecht staat positief tegenover de komst van een orkest, al zijn de gesprekken nog in een beginfase. De stad heeft het orkest ook hard nodig voor een sluitende exploitatie van het nieuwe Muziekpaleis. Nu al wordt veel samengewerkt met het orkest, dat veel concerten geeft in de stad.

OEFENEN

Utrecht wil geen extra geld uittrekken voor het orkest en bekijkt of het voldoende is als de musici gratis mogen oefenen in het Muziekpaleis. Als het Metropole Orkest dan in Almere wordt gehuisvest, kan het gebouw in Hilversum worden verkocht, wat aanzienlijk scheelt in de kosten.
Het orkest zelf is fel tegen de komst naar de stad. Het Muziekcentrum van de Omroep hoopt door het opheffen van één orkest en zuiniger werken, toch als één Muziekcentrum te kunnen blijven bestaan in Hilversum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.