Klooster Lage Vuursche wordt woning voor mensen met geheugenproblemen: 'Hun vrijheid is belangrijk'

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Lage Vuursche/Amersfoort - Het roer gaat om. Amersfoorters Leanne en Tjerk-Peter hebben hun banen opgezegd en verkassen naar Lage Vuursche. Daar beginnen ze een woonzorgvoorziening voor mensen met geheugenproblemen. "Het is een beetje als het tv-programma 'Ik vertrek', maar wij nemen wél een hele bak ervaring mee."
Het bijna honderd jaar oude klooster in Lage Vuursche wordt verbouwd. Tjerk-Peter en Leanne van den Berg maken er een klein paradijs van voor mensen van wie het geheugen zodanig achteruit gaat, dat zelfstandig wonen niet meer vanzelfsprekend is. In de zestien appartementen die er komen zijn de bewoners straks gewoon bewoner, en geen patiënt. Er komen gezamenlijke activiteiten als schilderen, muziek, zang en dans. Huishond Joep loopt er rond en wie weet scharrelen er later nog wel kippen, geitjes en konijnen op het erf. En Tjerk-Peter en Leanne gaan er zelf ook wonen.
Leanne en Tjerk-Peter verbouwen het klooster in Lage Vuursche tot woonzorgoord

Herbergier

De werkwijze van het echtpaar Van den Berg volgt de bedrijfsvoering van Herbergier, een beproefde formule met inmiddels meer dan vijftig vestigingen in Nederland. "Onze visie is eigenlijk heel simpel", legt Tjerk-Peter uit. "We willen mensen die hier komen wonen elke dag een zo normaal mogelijke dag geven. Dat betekent bijvoorbeeld normaal ontbijten zoals ze thuis gewend waren en zelf kiezen wat ze eten. Willen ze naar hun kamer, dan gaan ze gewoon. Ze kunnen ook gezellig bij ons in de gezamenlijke woonkamer komen zitten. Natuurlijk vullen wij dat aan met de persoonlijke zorg die ze nodig hebben, maar in de basis bepalen ze zelf hoe hun dag verloopt. Die vrijheid vinden we belangrijk."
Bij die visie hoort ook dat de voordeur overdag in principe niet op slot gaat. Liever het risico dat iemand die even verdwaald is uit het dorp moet worden opgehaald dan een potdicht gebouw. "Een bewoner die onrustig wordt moet even naar buiten kunnen, weet Leanne. "Anders creëer je alleen maar een grotere onrust. Je kunt ook een gesprekje aanknopen, ontdekken waarom ze eigenlijk weg willen, bekijken of je het kunt ombuigen naar iets positiefs."

Levensveranderend moment

"We hebben lang over deze stap gedacht en gepraat", zegt Leanne, die nu nog met Tjerk-Peter, hun twee volwassen dochters en hun zoon van bijna 18 jaar in de wijk Schothorst woont. "Voor ons is het een levensveranderend moment. Meestal gaan de kinderen uit huis, nu wij. Onze dochters zijn aan Amersfoort gebonden en blijven daar. Onze zoon nemen we wel mee. Die vindt het hartstikke leuk om naast zijn studie een bijdrage te leveren."
Hun 'Ik vertrek-moment' noemen Tjerk-Peter en Leanne het wel eens, naar het bekende tv-programma waarin gezinnen besloten hebben een radicaal andere koers te varen. "Je kunt het ermee vergelijken", zegt Leanne, "maar die mensen zijn soms een beetje klungelig. Wij nemen vanuit onze loopbanen - Tjerk-Peter als manager bij grote infraprojecten en ik met mijn dertig jaar in de zorg - zo'n bak ervaring mee dat het voor ons juist een kers op de taart wordt. We kunnen nu zelf iets moois opzetten."

Hand vasthouden

"Het wordt echt een huis van bewoners, waar wij mogen rondlopen om ze te geven wat ze nodig hebben", volgens Leanne. "En daar hoort ook samen op de bank tv kijken of gewoon een hand vasthouden bij", vult Tjerk-Peter aan. Er zijn nog een paar vacatures voor medewerkers die zich kunnen vinden in die aanpak. "We zoeken collega's die daar gevoel bij hebben", zegt Leanne. "Het begint al bij het binnenlopen. Achter elke deur vind je weer een ander mens met een ander verhaal."
Oprechte aandacht willen Tjerk-Peter en Leanne voor hun toekomstige bewoners. "Niet de structuur bepaalt de dag, maar de dag bepaalt de structuur", aldus Leanne. "We kijken hoe de mensen wakker worden, hoe ze opstaan. Misschien is er eerst even een praatje nodig om het vertrouwen te krijgen: o ja, deze mevrouw of mijnheer gaat mij zo verzorgen."
Herbergier Klooster Lage Vuursche opent in maart de deuren. Inmiddels hebben zich al zeven toekomstige bewoners aangemeld.
7.40 uur: Radio M Utrecht live in Lage Vuursche
8.40 uur: Radio M Utrecht live in Lage Vuursche

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.