Lezen weer sexy? Boekverkoop stijgt opnieuw, maar Nederlandstalige boek blijft achter

© ANP
Zeist - Voor het vierde jaar op rij zijn er meer boeken verkocht in Nederland. 43 miljoen gingen er over de toonbank en dat is ook Olaf Tigchelaar van boekhandel Kramer & van Doorn in Zeist niet ontgaan. "Het was heel lang niet sexy om een boek te lezen", maar dat lijkt veranderd.
Zelf is Tigchelaar altijd al een trouwe afnemer van boeken. Drie per week leest hij er. Zijn meeste klanten komen daar bij lange na niet aan, maar hij merkt wel dat mensen zijn boekhandel beter weten te vinden. Al plaatst hij ook meteen een kanttekening bij de groeiende boekverkoop. "Het is een kleine groei en die zit hem vooral in Engelstalige boeken."

43 miljoen boeken, dat zijn er natuurlijk een hele hoop. Toch is het maar 0,1 procent hoger dan vorig jaar. Die groei komt helemaal op het conto van anderstalige boeken, vooral Engelse. Nederlandstalige boeken van alle genres werden juist minder vaak verkocht.

Om het beste jaar ooit te evenaren moet er nog wat werk verzet worden. In 2008 werden er ruim 50 miljoen boeken verkocht, zo'n 7 miljoen meer dan nu.

De weg ligt open

Dat komt volgens Tigchelaar vooral door TikTok. Op dat social mediaplatform worden boekrecensies gedeeld onder de hashtag BookTok. Veel jongeren kopen vervolgens die veelal Engelstalige boeken. "Heel fijn natuurlijk, maar wel jammer dat het Nederlandstalige boek daardoor een beetje achterblijft."
Toch ziet de boekverkoper de opmars van Engelse boeken als goed nieuws. "Ik ben ervan overtuigd dat als middelbare scholieren nu Engels lezen, de weg naar het Nederlandse boek daarna ook open ligt."
Wat hem betreft is lezen weer terug van weggeweest. "Het was heel lang niet sexy om een boek te lezen, maar dat is écht anders nu. De toekomst ziet er rooskleurig uit."
Allemaal dertigers en dan ik als zestiger ertussen. Ik dacht: dat past niet.
Lida Meegdes
Nu kun je zo'n boek natuurlijk in je eentje uitkiezen, lezen en weer wegleggen. Maar sommige kiezen er voor een boekenclubje op te richten, iets wat ook weer terug van weggeweest lijkt te zijn. De Nieuwegeinse Lida Meegdes is vorig jaar lid geworden van zo'n club.
Daar kwam ze op een bijzondere manier terecht: via haar dochter Evie. "Zij vertelde dat ze bij een boekenclub ging en in mijn enthousiasme riep ik dat ik ook wilde. Toen zei zij: dan kom je er toch bij?"
Dat leek Meegdes in eerste instantie niet zo'n goed idee. "Allemaal dertigers en dan ik als zestiger ertussen. Ik dacht: dat past niet. Maar toen had Evie al gezorgd dat ik erbij zat."

Dicht op het vuur

Veel meer is Meegdes door de boekenclub niet gaan lezen, al kan ze zich goed voorstellen dat dat voor anderen wel geldt. "Ik ben eigenlijk altijd wel in een boek bezig, ook voor de boekenclub al." Toch zorgt het er wel voor dat ze boeken leest die ze eerder misschien niet zou lezen, zoals nu met De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch.
"Die wilde ik eigenlijk altijd al eens lezen. Maar ik kwam er nooit aan toe. Nu moet ik wel", vertelt ze.
Voor de boekhandels is het natuurlijk fijn, clubjes die regelmatig met zijn allen een boek lezen. Zelf heeft Tigchelaar van Kramer & van Doorn geen leesclub nodig om drie boeken per week uit te lezen. "Ik zit 's avonds gewoon met een boek op schoot. Dat wil niet zeggen dat ik niet tegen mijn vrouw of kinderen praat, maar een boek is altijd binnen handbereik"
Dat heeft ook wel te maken met zijn werk, verklapt hij. "Als je hier de hele dag tussen de boeken staat, zo dicht op het vuur, dan prikkelt dat voortdurend." En over de boeken die hij gelezen heeft, kan hij daarna zijn klanten weer adviseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.