CIDI verbijsterd over besluit Hogeschool Utrecht om geplande Holocaustlezingen te schrappen

© RTV Utrecht
Utrecht - De Hogeschool Utrecht (HU) schrapt voorlopig de Holocaustlezingen om veiligheidsredenen. De acht lezingen, die vanaf 7 februari zouden worden gegeven, worden volgens de onderwijsinstelling verplaatst. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat medeverantwoordelijk is voor de evenementen, begrijpt niets van deze beslissing. "Dit is uiterst teleurstellend."
De HU laat niet los wat voor signalen er binnen zijn gekomen bij de onderwijsinstelling. Schriftelijk laat de hogeschool weten dat de reeks lezingen op een ander moment worden gehouden omdat "de veiligheid van sprekers, studenten, docenten en bezoekers niet gewaarborgd kan worden".
De samenwerking met het CIDI om de holocaustlezingen te organiseren leidde tot kritiek op de hogeschool. De community New Neighbours Utrecht, die bijna 5.000 volgers heeft op Instagram, meldde deze week dat het 'hypocriet' is om intensief samen te werken met het CIDI. Zo zou het geven van soortgelijke lezingen een onveilig gevoel creëren bij studenten van Palestijnse afkomst en zou er geen open debat mogelijk zijn omdat de lezingen alleen voor studenten en Vrienden van CIDI toegankelijk was. Nadat bekend werd dat de lezingen werden geschrapt schreef New Neighbours Utrecht 'Je uitspreken werkt' op hun Instagrampagina. De community wordt gefeliciteerd door sympathisanten.

Verbijsterd

Onderzoeker Hans Wallage, die verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam en het CIDI, is een van de wetenschappers die op het programma stond om een lezing te geven. Met zijn onderwerp 'antisemitisme: van nul tot nu' zou Wallage historische context geven over waar antisemitische vandaan komt. "Ik ben hier verbijsterd over", reageert hij. "Dat een lezing over zo'n belangrijk onderwerp op dit moment niet mogelijk is, vind ik heel verdrietig en pijnlijk."

'Veiligheid was niet in het geding'

Ook het CIDI laat weten dat ze uit het veld geslagen is en noemt de beslissing van de hogeschool 'uiterst teleurstellend'. Volgens Aline Pennewaard, die namens het CIDI medeverantwoordelijk was voor de organisatie van de lezingen, klopt het niet dat de veiligheid van sprekers en gasten in het geding was. "Een aantal dagen geleden had ik nog contact met de beveiliging van de hogeschool en daar lieten ze weten dat er wat extra mensen ingezet moesten worden, maar dat het te regelen viel. Daaraan lag het dus niet."
Het CIDI en de docenten van de hogeschool waren sinds juni 2023 in gesprek met het organiseren van de lezingen. Volgens Pennewaard begint Holocaustonderwijs beladen te worden. En dat is een zorg, vindt ze. "Waar eindigt dat dan? Dit is een hellend vlak. Het is heel duidelijk dat de HU gezwicht is voor externe activisten. De hogeschool had hun rug recht moeten houden."

De gemeente Utrecht was niet op de hoogte van het besluit van de hogeschool. Een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma laat weten dat er contact is opgenomen met het bestuur van de HU om te kijken wat er precies aan de hand is. "Het is van groot belang dat de verschrikkingen van de Holocaust niet vergeten worden en bespreekbaar blijven. Het onderwijs heeft hier een belangrijke rol in." Ook laat de gemeente weten in gesprek te zijn met de HU en andere betrokken partijen om te kijken hoe ze de lezingenreeks in de toekomst in goede banen kunnen leiden.

Lezing met breder perspectief

Eerder meldde De Telegraaf dat de hogeschool "een diverse en gebalanceerde dialoog rond dit onderwerp" wil faciliteren. Wat dat precies inhoudt wordt niet uitgelegd. Daarnaast liet de HU weten dat ze meer tijd nodig hadden om "de gebeurtenissen van 7 oktober en daarna in breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen".
Het CIDI heeft daar niets op tegen, integendeel, zegt Pennewaard. "Als de hogeschool iets wil organiseren over het Palestijnse conflict, dan moet daar ruimte voor zijn", zegt ze. "Maar niet in plaats van deze reeks Holocaustlezingen. Daarmee geeft de HU echt een verkeerd signaal af." Daarbij laat het CIDI weten dat ze inhoudelijk niet betrokken is geweest bij de lezingen. "We hebben wetenschappers gevraagd om bij te dragen, maar wat ze inhoudelijk vertellen mogen ze zelf weten. We hebben alleen ons netwerk ingezet."

'Maken eigen afwegingen in het onderwijs'

De HU reageert in hun schriftelijke reactie op de suggestie dat de hogeschool is gezwicht onder de druk van critici uit de pro-Palestina-activisten. "Het beeld dat nu geschetst wordt in de media en de conclusies die daaraan worden verbonden, zijn niet correct", meldt de HU. "Hogeschool Utrecht maakt haar eigen afwegingen als het gaat om de inhoud, vorm en uitvoering van haar onderwijs en laat zich niet leiden door belangengroeperingen of activisten."
Collegevoorzitter Wilma Scholte op Reimer van de HU voeg toe: "Wij hechten veel belang aan goed onderwijs over de verschrikkingen van de Holocaust en blijven dat ook doen. Deze verschrikkingen kunnen op geen enkele manier verbonden worden aan de huidige spanningen over de oorlog in het Midden-Oosten, dat staat voor ons voorop. De suggestie dat wij onderwijs over de Holocaust verbinden aan de huidige spanningen werpen wij verre van ons."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.