Kampong niet blij met plannen voor herinrichting: 'Sportboulevard recht door het cricketveld'

Barbara Burgering (voorzitter SV Kampong), Guido Cramer (Kampong Cricket) en Pieter Jagtman (De Moestuin)
Barbara Burgering (voorzitter SV Kampong), Guido Cramer (Kampong Cricket) en Pieter Jagtman (De Moestuin) © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Sportvereniging Kampong in Utrecht zit krap in de jas. Nu komt het nog allemaal net uit met trainingsschema's en de beschikbare velden maar in de toekomst wordt het een probleem. Daarom wordt er door de gemeente gekeken naar een andere indeling van Maarschalkerweerd-Noord. Maar de organisaties in het gebied, Kampong, mytylschool De Kleine Prins en De Moestuin, zien de plannen niet zitten.
Of het nu gaat om cricket, hockey of voetbal, op alle terreinen heeft Kampong behoefte aan meer ruimte. "Wij merken dat er voor sommige categorieën wachtlijsten zijn", zegt voorzitter Barbara Burgering. "Sport groeit, dat zie je ook terug in de cijfers."

Sportboulevard

De gemeente wil meer sport in Maarschalkerweerd-Noord en dat het gebied vrij toegankelijk wordt voor inwoners. "Steeds meer mensen sporten zonder lid te zijn van een vereniging. Hierdoor groeit de behoefte aan sport en beweging in de openbare ruimte, bijvoorbeeld door wandel en hardlooproutes of door sporttoestellen en beweegparkjes", legt een woordvoerder van de gemeente uit.
In plannen van de gemeente wordt dit idee uitgewerkt in een sportboulevard. De sportboulevard is een strook van twaalf meter breed waar mensen kunnen hardlopen en sporttoestellen staan die iedereen kan gebruiken. Op zich een goed idee, vindt Kampong, als hij niet recht door het cricketveld zou gaan. "Dat betekent dat ons hoofdveld verdwijnt', vertelt Guido Cramer van Kampong Cricket. "We verliezen veldcapaciteit terwijl de sport groeit en de club groeit. We zullen een stuk kleiner worden en een stuk minder aantrekkelijk."

De Moestuin

In het gebied zit ook De Moestuin. Hier worden biologische groenten en fruitsoorten verbouwd. In de tuin, horeca en winkel werken mensen die uit de psychiatrie of verslavingszorg komen. "Maar door het plan van de gemeente krijgen we minder ruimte voor onze cliënten. Zowel binnenruimte als grond om te tuinieren", zegt directeur Pieter Jagtman. "Misschien kunnen we straks twintig of dertig mensen minder een plek bieden." Want één van de gebouwen die gebruikt wordt als werkruimte en kantine moet ook plaatsmaken voor de sportboulevard.
Jagtman verkoopt 'plukabonnementen' waarbij mensen tegen betaling zelf groente en fruit kunnen plukken. Op dit moment staan er tweehonderd Utrechters op een wachtlijst en is de wachtlijst tijdelijk gesloten. Als De Moestuin het moet doen met minder landbouwgrond zal Jagtman abonnementen moeten schrappen omdat hij niet genoeg kan telen. "Dat is erg jammer want er is enorm veel naar vraag in de stad."

Onderzoek

Het is een uitdaging om alle voorkeuren in één plan samen te voegen, laat de woordvoerder van de gemeente weten. "De ruimte in de stad is beperkt en het is niet mogelijk om iedereen tevreden te stellen." Het onderzoek naar verschillende varianten loopt nog en ook bekijkt de gemeente op verzoek van Kampong verschillende mogelijkheden voor de sportboulevard.
Er moeten nog veel stappen worden doorlopen voor er een definitief besluit is. Er volgt onder andere een debat in de gemeenteraad. Kampong en De Moestuin hebben zelf ook een plan ingediend bij de gemeente. Hierbij loopt de sportboulevard om het sportpark heen in plaats van erdoorheen. Ze denken dat deze opzet ook financieel voordeliger is. "We hopen op onze variant en vechten ervoor", besluit Cramer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.