Hogeschool Utrecht en CIDI verplaatsen alleen eerste les van reeks Holocaustlezingen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Hogeschool Utrecht en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) verplaatsen alleen de eerste lezing van een reeks over de Holocaust en antisemitisme. Dat bevestigt een woordvoerder van het CIDI. Na de ontstane ophef gisteren hebben de twee partijen de zaak uitgesproken. Het programma verandert afgezien van de eerste lezing verder niet.
Voor de eerste lezing is volgens Aline Pennewaard van het CIDI iets meer aanlooptijd nodig om zaken zoals de veiligheid goed te regelen. Dat dit meer aandacht vraagt, baseert de Hogeschool op basis van "binnengekomen berichten". "Het verdere programma blijft zoals het is, de tweede lezing wordt nu dus de eerste, die is op 12 februari. De reeks eindigt uiteindelijk op 28 maart."
Inhoudelijk is er verder niets veranderd aan de cyclus. De inhoud was ook geen onderwerp van gesprek vandaag, de manier waarop over de lezing is gecommuniceerd was dat wel. "Daar waren wat onduidelijkheden, dat hebben we met een goed gesprek uitgesproken", aldus Pennewaard. De mededeling van gisteren dat de lezingen werden uitgesteld, zorgde voor veel boze reacties.
De gemeente laat vandaag in een reactie weten dat veel organisaties in Utrecht na het uitbreken van de oorlog in Gaza worstelen met onderwerpen in relatie tot de oorlog. "Dat leidt ertoe dat, soms overhaast, keuzes worden gemaakt." In geval van twijfel staat de deur altijd open op het stadhuis, zo benadrukt een woordvoerder van de gemeente. "We willen organisaties die hiermee te maken krijgen, oproepen om contact te zoeken met de gemeente. Bijvoorbeeld voor advies, of het maken van een zorgvuldige veiligheidsinschatting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.