Nieuwbouw in Utrecht blijft achter, 0 woningen in IJsselstein

© ANP
Provincie Utrecht - Het aantal nieuwbouwwoningen blijft in flink wat Utrechtse gemeenten achter bij de verwachtingen. Met name IJsselstein en De Bilt springen er in negatieve zin uit, daar werden vorig jaar respectievelijk nul en acht woningen gebouwd. Eemnes is de provinciale koploper met 179 nieuwbouwwoningen, waardoor de totale woningvoorraad met 4,3 procent toenam.
In totaal werden er in de provincie Utrecht 6000 nieuwbouwwoningen gebouwd in 2023. Dat zijn er zo'n 700 minder dan het jaar ervoor. En dat terwijl er vanwege het woningtekort veel gebouwd moet worden, ook in onze provincie. In veel gemeenten lijkt dat vorig jaar onvoldoende gelukt. Zo nam ook in Montfoort, Lopik, Wijk bij Duurstede, Leusden, Zeist en Stichtse Vecht de woningvoorraad amper toe.
Tekst loopt door onder foto:
Er zijn ook positieve uitzonderingen. Naast Eemnes is dat bijvoorbeeld Vijfheerenlanden, waar 774 nieuwbouwwoningen verrezen en de totale woningvoorraad met 3,1 procent toenam. De meeste huizen werden gebouwd in Utrecht (1775), maar dat had minder impact op het totale aantal woningen.
Over de gehele provincie is de woningvoorraad met ongeveer 1 procent toegenomen. Daarmee scoort Utrecht even goed als onder meer Zeeland en Zuid-Holland. Friesland, Drenthe en Limburg doen het het slechtst, met een toename van 0,6 procent, terwijl Flevoland landelijk koploper is. Met 2900 nieuwe woningen nam de woningvoorraad daar met 1,6 procent toe.
Alles bij elkaar opgeteld kwamen er in Nederland 73.300 woningen bij. Dat is net iets minder dan 2022. Dat aantal komt nog niet in de buurt van het door demissionaire kabinet nagestreefde doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar. De verwachting is overigens dat het aantal dit jaar nog lager uitvalt. Doordat er in 2021 minder bouwvergunningen zijn afgegeven, komen er in 2024 minder huizen bij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.