Zo lukte het Eemnes en Vijfheerenlanden om veel woningen te bouwen: 'Heb vertrouwen'

Wethouder Teus Meijdam voor de nieuwbouwwijk Broekgraaf in Leerdam
Wethouder Teus Meijdam voor de nieuwbouwwijk Broekgraaf in Leerdam © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Provincie Utrecht - Eemnes en Vijfheerenlanden bouwden er vorig jaar flink wat woningen bij. In De Bilt en IJsselstein kwam er juist maar weinig van de grond. Hoe komt het dat de ene Utrechtse gemeente wel lekker doorbouwt en de andere niet?
Woonwethouder Teus Meijdam geeft toe: Vijfheerenlanden heeft het geluk dat het de grootste gemeente van de provincie Utrecht is. Er is dus simpelweg veel ruimte om te bouwen en dat gebeurde vorig jaar dan ook volop. De gemeente bouwt veel aan grote projecten, zoals Hoef en Haag (zo'n 1800 woningen, deels al bewoond) en Sluiseiland Vianen. Er kwamen in 2023 in totaal 774 huizen bij, daarmee nam het totale aantal woningen met 3,1 procent toe.
Alleen in het veel kleinere Eemnes ligt dat percentage met 4,3 procent hoger. Die gemeente bouwde vorig jaar 179 woningen. Eemnes rondde vorig jaar verschillende projecten af, waaronder 32 appartementen aan de Barbeelstraat. "We voeren een actief grond- en woningbeleid en zetten in op bouwen voor verschillende doelgroepen."
Een tip van wethouder Meijdam uit Vijfheerenlanden is om projectontwikkelaars vertrouwen te geven. "Wij stellen kaders en rekenen er dan op dat ze het goed uitvoeren." Meijdam ziet dat bij andere gemeentes weleens anders. "Die gaan telkens weer terug naar de tekentafel om plannen bij te stellen. Nee, we hebben een plan gemaakt en gaan aan het werk."
Ook licht Vijfheerenlanden bewoners vooraf zo goed mogelijk in en probeert hun bezwaren ook zoveel mogelijk mee te nemen, vertelt de wethouder. Zo hoopt de gemeente vertragende bezwaarprocedures te voorkomen.

Andere gemeenten bouwen minder

Niet overal liep het zo gesmeerd. IJsselstein bouwde zelfs geen één woning, maar de gemeente was vandaag niet bereik voor een reactie.
Ook De Bilt bouwde maar een handjevol (8) woningen. Dat zijn er maar weinig, beaamt een woordvoerder. "We willen heel graag en doen er alles aan, maar hebben niet overal invloed op."
Zo heeft De Bilt weinig eigen grond, en wat er is, is vooral groen. "En bouwen op grond die niet van ons is, is al snel ingewikkeld." Ook is er bij de gemeente een gebrek aan mensen die de woningbouw voorbereiden en procedures duren lang. "Je moet aan veel dingen denken voor je kunt bouwen, hebt bijvoorbeeld te maken met direct belanghebbenden."
Hoe lang precies, kan de gemeente niet zeggen omdat het erg verschilt per project. ""Het hangt af van hoeveel woningen het zijn, hoe complex het is, de grondeigenaar, beschermde diersoorten..."
Daar loopt ook Eemnes tegen aan. De gemeente kocht vorig jaar een stuk grond van zo'n 15 hectare ten zuiden van het dorp. Daar moeten zo'n 450 woningen komen, maar de gemeente wacht nog op toestemming van de provincie. "Pas in 2025 horen wij of mogen bouwen. De procedures duren veel te lang. " Eemnes is ondertussen wel volop bezig met de voorbereidingen, maar door de onzekerheid is dat voor eigen rekening en risico, zegt de gemeente.

Inhaalslag

Lange procedures of niet, De Bilt is bezig met een inhaalslag, zegt de woordvoerder. "We gaan een groot aantal locaties op de schop doen." Dat gaat bijvoorbeeld om het Nobelkwartier (108 woningen) en Bink Park (68 woningen).
Het plan is dat De Bilt tussen 2022 en 2030 precies 536 woningen bouwt. Deze afspraak is in de woondeal gemaakt met de overheid, provincie en woningcorporaties. "We streven erna dat te halen, maar óf we het halen.. Bouwen duurt dus vaak lang, en ook hier zijn invloeden van buitenaf."
Als het aan Eemnes (570) en Vijfhereenlanden (2797) ligt gaan ze de woondeals halen. Maar ook zij wijzen erop dat ze niet alles zelf in de hand hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.