Ruzie op het Domplein: Utrechtse culturele instellingen strijden om pand

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het wil maar niet lukken om een goed functionerend centrum voor amateurkunst en cultuureducatie te maken op het Utrechtse Domplein. De gebruikers van het voormalig pand van UCK gaan al jaren rollend over straat. Vandaag sprak de gemeenteraad over de problemen. De raad wil dat de gemeente de regie terugpakt.
In het pand op het Domplein 4-5 zit de Utrechtse muziekschool, DomUnder heeft een zaal waarin een Romeinse muur is te zien, er zit theaterschool en een danscentrum. De bedoeling was dat deze vier instellingen gezamenlijk het pand van de gemeente zouden huren. Daarvoor werd een aparte stichting opgericht: DOMUS. Maar binnen die stichting wil het niet lukken. En de gemoederen lopen hoog op, met beledigingen over en weer. Zo noemt de muziekschool in een reactie de andere huurders ‘feestgangers’. In hetzelfde stuk beschuldigen ze DomUnder van het spelen van ‘spelletjes’.
DomUnder weigerde servicekosten te betalen en is inmiddels voor het grootste deel uit het pand vertrokken. Ze houden nu kantoor bij de buren, het VVV. Ook het danscentrum voelt zich niet meer thuis in het pand. Dat komt vooral door de opstelling van de Muziekschool, die een dominante rol speelt in DOMUS. De Muziekschool beweert op zijn beurt dat de gemeente verstoppertjes speelt, niet eerlijk is in de communicatie en afspraken niet nakomt. De verhoudingen binnen het pand lijken volkomen verziekt.
Tekst gaat door na de afbeelding
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
In het pand zat tot 2019 het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Het UCK ging in 2019 failliet nadat de gemeente de subsidie stopzette.
In dat decor zaten wethouders Eva Oosters en Dennis de Vries vandaag monter in het Utrechtse stadhuis voor een commissievergadering. De kritiek van de raad is mild, alle partijen kijken vooral naar de toekomst en stappen moeiteloos over de ruzie in het pand heen. De enige die echt nadruk legt op die ruzies, is wethouder Eva Oosters (Student & Starter): “We hebben dit te lang laten voortduren.”

Regie terugpakken

De meeste partijen vinden dat de gemeente de regie terug moet pakken. De voorkeur is dat er een externe beheerder komt voor het pand. Dat is lastig, want DOMUS heeft nog een huurcontract van drie jaar. Wethouder De Vries wil daarom van dat contract af.
Diverse politieke partijen bereden vervolgens hun bekende stokpaardjes. Zo wil de VVD het pand het liefst verkopen en marktwerking zijn gang laten gaan. De VVD krijgt daarbij voorzichtige steun van UtrechtNu!. De Partij voor de Dieren vindt cultuurwaarde belangrijk, en dat mag wat kosten. Zij zijn tegen activiteiten in het pand die extra toeristen opleveren. En het CDA vindt vooral dat de erfgoed-waarde van het pand niet uit het oog verloren mag worden.
Kritiek op het functioneren van het college van B&W in de gang van zaken is er niet vanuit de gemeenteraad, terwijl met name de Utrechtse Muziekschool de schuld voor het Utrechts culturele hoofdpijndossier wel bij de gemeente legt.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.