Zandkruuersgat klaar voor het grootste feest van het jaar

© RTV Utrecht
Amersfoort - Nog één week en dan barst het grootste carnaval van Midden-Nederland weer los. De straten van Hoogland zijn dan het decor voor vele wagens. Hoe gaat het met de opbouw van die wagens? Bij C.S. De Eemschuumers zijn ze nog hard aan het werk om de voorste wagen van de optocht perfect te krijgen.
Op een erf in Baarn zijn vijf man druk bezig met de laatste werkzaamheden. Achterin een schuur op het boerenerf, tussen de campers en landbouwvoertuigen, staat de prinsenwagen van dit jaar. Een heater zorgt voor een beetje warmte in de grote ruimte. Nederlandse feestmuziek schalt door de speakers.
Een paar weken lang is het het decor van de wagenbouwers. "We staan hier een paar weken lang twee, drie dagen per week", zegt Ronald van Wee, lid van de Raad van 11. Geconcentreerd is hij bezig met het verven van een houten bierpul. "Deze komt nog aan de buitenkant van de wagen te hangen."

Feestelijke cocktail

Eerder beginnen is geen optie. 'Elk jaar heeft een optocht een thema", legt Ralph van Dijk, Prins Carnaval, uit. "Dat thema wordt bepaald door de prins." En die wordt gekozen op de elfde van de elfde.
De wagen van dit jaar staat in het teken van de cocktail. "Het past bij me, als voormalig bartender", legt de Prins uit. Dat thema is overduidelijk terug te zien in de wagen. Een gigantische houten bar staat op de randen. "Carnaval is een mix van gezelligheid, kleuren, feest en muziek. Ik vind dit thema daar perfect bij passen."
De wagen is versierd met houten vlaggetjes in alle kleuren van de regenboog, wijnflessen en nog veel meer kleurrijke details. "Ik geef nog niet alles weg, het moet volgende week wel een beetje een verrassing blijven", lacht hij.
Prins Ralph van Dijk is nu al trots op zijn wagen, waar hard aan wordt gewerkt:
De prins houdt alles nauwlettend in de gaten. Met nog een week te gaan is de wagen zo goed als af. De railing bovenop wordt op het laatste moment geplaatst, anders kan de wagen de schuur niet uit. Bovenop die wagen staat straks de prins met vier andere leden.
Dat is het enige waar Van Dijk de zenuwen van krijgt. "Ik heb hoogtevrees", zegt hij, terwijl hij naar het hoogste punt van de wagen kijkt." Die vierenhalve meter hoogte vindt hij best een ding.
Ondanks de hoogtevrees kijkt hij erg uit naar de optocht, zeker nu de wagen wordt zoals hij had gehoopt. "Ik ben heel trots op het resultaat." Het harde werk wordt volgens hem meer dan beloond. "Als straks al die duizenden mensen weer langs de route staan maakt het niet uit hoeveel uur er in zit."

Grootste boven de rivieren

Hoogland, of het Zandkruuersgat, zoals het dorp tijdens carnaval heet, is al jaren het toneel van één van de grootste optochten boven de rivieren. "Daar zijn we meer dan trots op", zegt Van Wee. De carnavalsstichting maakt niet alleen de wagen, maar organiseert het hele feest in het dorp. Volgende week maken ze Café Concordia weer klaar voor Carnaval. "Het is een hecht dorp met veel activiteiten. Carnaval leeft hier en wordt met de paplepel ingegoten."
Afgelopen maanden hebben bijna non-stop in het teken gestaan van dit carnavalsseizoen. Vele uren spenderen leden in de schuur om te bouwen en te schilderen. Dat alles voor een optocht van twee uur. “De dinsdag daarop wordt het weer afgebroken”, grijnst Van Wee. “Maar dat maakt niet uit, die optocht is het werk meer dan waard.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.