Soedanees restaurant van Ranya en Abdel wint Beste Nieuwkomer award

© RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Utrecht - Een drietal Utrechters heeft gisteren een Beste Nieuwkomer award in ontvangst genomen. Dat is een prijs voor inspirerende nieuwkomers in Nederland. In verschillende categorieën won steeds de nieuwkomer met de meeste stemmen. In de categorie Food won het stel Ranya en Abdel uit Utrecht.
"Ik ben er superblij mee. Eerst om genomineerd te worden en nu om te winnen. Echt supermooi", zegt een blije Abdel. Gisteren nam hij, samen met zijn vrouw, in de Melkweg in Amsterdam de prijs in ontvangst. "Het voelt als een erkenning van alle moeite die we in ons restaurant steken. Een erkenning dat wij als nieuwkomers iets toevoegen aan het fantastische Nederland. En dat konden we niet doen zonder onze Nederlandse vrienden die ons blijven steunen. Dit geeft ons ontzettend veel positieve energie om door te gaan."
Het stel uit Soedan kwam tien jaar geleden naar Nederland en begon in de Utrechtse wijk Rijnsweerd een restaurant, het enige Soedanese restaurant van Nederland. In restaurant Napata willen Ranya en Abdel heel Europa laten kennismaken met de Soedanese keuken. "Zo zeggen wij tegen de mensen hier: wees welkom. Zoals wij welkom zijn hier bij jullie in Nederland", zei Abdel eerder.
"Ranya en Abdel hebben een hele moeilijke tijd gehad, maar het is heel fijn om te zien dat ze toch als ondernemers een restaurant openen en geloven in hun idee", vertelt initiatiefnemer Mehrnoesh Forouzandeh. "Het mooie is, dat ze zeggen dat heel veel mensen om hen heen in hun idee geloven en ze een kans hebben gegeven."
Ranya en Abdel zijn niet de enige Utrechters die een prijs wonnen. Ook Shafiqa Pooya viel in de prijzen. Ze won als nieuwkomer in de categorie Tech. Pooya heeft in Japan en Afghanistan gestudeerd, maar had als vrouw in Afghanistan geen kans in de IT en vluchtte naar Nederland.
"Als Afghaans meisje heb je daar geen toekomst. Ze is een heel slimme ondernemende vrouw en heeft echt kansen gepakt in Nederland", zegt Forouzandeh. "Ze heeft vrijwilligerswerk gedaan, de taal geleerd en een studie bij Apple gedaan. Nu draagt ze daarmee bij aan een duurzame wereld door Apple computers duurzamer te maken."
Winnaars van de Beste Nieuwkomer Awards
Winnaars van de Beste Nieuwkomer Awards © Mieux Fotostudio

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.