Dierenleed door dure dierenarts: 'Utrecht moet aan de bel trekken bij het Rijk'

© RTV Utrecht
Utrecht - Utrecht moet bij het Rijk lobbyen om de stijgende dierenartskosten aan banden te leggen. Dat vindt de Partij voor de Dieren. Niet alleen baasjes zijn de klos, ook hulporganisaties zoals asiels en dierenvoedselbanken hebben last van de prijsstijgingen. "Mensen kunnen het niet of nauwelijks betalen. Sommigen hangen huilend aan de telefoon."

Wie met zijn hond of kat de drempel overgaat bij de dierenarts is in veel gevallen al zo'n 50 euro kwijt aan consultkosten. Een röntgenfoto? Dat kan je 100 euro kosten en de periodieke inenting 50 euro. Als je dier echt ziek is, berg je dan maar. Een kat met blaasgruis kan leiden tot een kostenpost van 1.000 euro. Wie in het weekend is aangewezen op de spoedzorg, moet nog veel dieper in de buidel tasten.

Overnames door commerciële ketens vormen een groot probleem, zegt Saskia Oskam van de Partij voor de Dieren (PvdD) in Utrecht. "17 procent van alle dierenartsklinieken in Nederland is in private handen. Het zorgt ervoor dat de kosten voor dierzorg sterk opgevoerd worden en dat mensen met huisdieren vaker de zorg uitstellen of niet naar de dierenarts gaan."
Een ander probleem volgens Oskam van de PvdD: "Steeds meer overgenomen praktijken hanteren kantoortijden, waardoor mensen aangewezen zijn op de spoedzorg, die nu soms vier keer zo duur is." Of ze wachten tot na het weekend, met als gevolg dat het dier zieker wordt en er mogelijk te laat wordt ingegrepen, stelt de dierenpartij.

Wereld van verschil

MARKdierenarts, een vrijgevestigde kliniek in Vleuterweide, benadrukt het verschil tussen consultaties overdag en de spoedconsultaties, die "negen van de tien keer" worden gedaan door Evidensia en Anicura, de grote ketens.
"Dat zijn twee totaal verschillende werelden. Ik ben zeven dagen per week open. De zorg is kostbaarder op zondag, maar nog steeds veel en veel lager dan wat de ketens rekenen. Daarnaast hebben wij een kosteloze WhatsApp waar wij vragen beantwoorden en mensen waar nodig informatie geven en of geruststellen. Dit voorkomt vaak dat mensen direct naar de "spoed" moeten."
En de tarieven? "De inflatie bij de dierenarts is gemiddeld van hetzelfde percentage als inflaties van fruit, groenten, zonnebank, sportschool, vakanties, waterschapsbelasting, schoenen en een kop koffie."

Reactie Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMVD):

"Wij horen van dierenartsen dat ze veel stress ervaren van het feit dat ze vaak worden weggezet als geldwolven. Dit terwijl de meeste dierenartsen in loondienst werken en nauwelijks tot geen invloed hebben op de tarieven. Ze krijgen te maken met boze of zelfs agressieve klanten over de kosten, terwijl ze alleen maar hun werk doen en naar het beste van hun kunnen het huisdier (en het baasje) proberen te helpen. Het is ook niet zo dat dierenartsen in loondienst dik verdienen aan het werk, integendeel zelfs. Vergeleken met andere soortgelijke academische beroepen zoals tandarts, verdienen dierenartsen juist minder."

Dierenhulporganisaties

De PvdD krijgt onder meer alarmerende signalen van de Dierenambulance, Dierenvoedselbank, het asiel, U-Pashouders en Buurtteams. "De commerciële ketens geven meestal geen speciale tarieven voor dierenhulporganisaties, met als gevolg dat ze steeds verder in financiële problemen komen. Door dit alles staat de wettelijke zorgplicht voor dieren onder druk."
Dierenambulance Utrecht heeft zelf geen last van de kostenstijgingen, maar ziet wel de gevolgen, zoals een toename in het aantal zorgmijders. "Mensen laten hun huisdier sneller inslapen omdat ze geen geld hebben voor bijvoorbeeld een operatie. Of ze wachten met zorg en zijn dan als het 's avonds ineens misgaat aangewezen op dure spoedzorg."
De kosten voor spoedzorg rijzen de pan uit, ziet Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen. "Echt alles is duurder geworden. Een echo kost 405 euro, een consult tussen de 180 en 297 euro, een nachtje blijven 800 euro. Wij hebben daar geen last van, maar de asiels wel."
De prijsstijgingen hangen volgens hem zeker samen met de overnames van praktijken in Nederland. Multinationals Nestlé en Mars beheersen de markt en bezitten steeds meer dierenartsketens, zoals IVC Evidensia en AniCura.
Waar komen de hoge kosten vandaan? Reportage over dure dierenarts

Extra behandelingen

De kosten zijn De Boom van Dierenambulance Vianen een doorn in het oog. "Sommige mensen hangen huilend aan de telefoon. We merken dat steeds meer baasjes bang zijn om naar de dierenarts te gaan en zien ook meer dieren gedumpt worden. Ook maken we mee dat huisdiereigenaren extra behandelingen wordt aangepraat als ze langskomen. Bijvoorbeeld dierenartsen die een röntgenfoto én een echo maken, terwijl dat in mijn ogen helemaal niet nodig is."
Dierenambulance Vianen waarschuwt baasjes alert te zijn. "En we rijden vaker naar dierenartsen die nog zelfstandig zijn. Ook zijn we aan het kijken of we een praktijk kunnen opstarten waar onze donateurs voor extra lage kosten basiszorg kunnen krijgen voor hun dieren. Wij hebben namelijk zelf twee dierenartsen en ook nog twee die oproepbaar zijn."
Een verzekering voor je huisdier dan maar? Dierenartsen zouden graag zien dat baasjes hiertoe verplicht worden. "Onzin", zegt De Boom. "Lang niet alles wordt gedekt, je schiet er niets mee op. Er moet gewoon een vast tarief voor de basiszorg komen."
Ook bij Dierenweide Vleuten, merken ze prijsstijgingen. "Zeker omdat we niet meer fokken en de dieren lekker oud laten worden. Dat brengt toch extra kosten met zich mee, bejaarden dieren. We willen ze een goede oude dag geven."
© Dierenambulance Vianen

Wat nu?

Minister Piet Adema is bezorgd over de prijsstijgingen, maar tot actie heeft het nog niet geleid. De bewindsman zegt ook dat er weinig aan de prijzen te doen is, aangezien het een vrije markt is. Er is een lobby nodig richting het Rijk, vindt Oskam van de Partij voor de Dieren. "Eventueel met de andere grote steden of met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten."
Het aangekondigde onderzoek naar de prijsontwikkeling in de sector moet versneld uitgevoerd worden, vindt de dierenpartij. "Ook moet er voor dierenartsen één btw-tarief komen van 9 procent in plaats van 21 procent. De prijzen van diergeneeskundige zorg moeten gereguleerd worden zoals dat ook in andere medische sectoren het geval is."
Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen op Radio M Utrecht (1)

Waarom prijsverschillen?

Sommige dierenartsen hebben tarieven online staan, velen niet. Vergelijken is dus lastig. Maar dat is ook een kwestie van appels en peren, meldt DierenDokters in onder meer Utrecht en Zeist.

Standaardprijzen geven is lastig omdat ze afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het gewicht en de gekozen behandeling. Maar een consult is toch gewoon een consult? Dierendokters vindt van niet en kan ook uitleggen waarom. De prijs wordt onder andere bepaald door de bestede tijd en aandacht, de aanwezige apparatuur, de locatie (een stad vergt een grotere investering) en het kennisniveau van de dierenarts.

DierenDokters waarschuwt voor 'shoppen'. Bij regelmatig switchen van dierenarts gaat het overzicht op de gezondheidshistorie verloren waardoor de kosten juist weer op kunnen lopen. "Of nog erger, een onjuiste diagnose gesteld kan worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.