Woerdense familie verdacht van grootschalige productie crystal meth in woonwijk

© Egberts Media
Woerden - Een professioneel crystal meth-lab in een twee-onder-een-kapwoning in een Woerdense woonwijk werd volgens het OM gerund door de zoon van de bewoonster. Zeker twaalf familieleden waren er bij betrokken. Volgens het Openbaar Ministerie vormden ze samen een criminele organisatie die de zwaar verslavende harddrug produceerde om een luxe leventje te kunnen lijden en eigen verslavingen te bekostigen. Deze en volgende week staan moeder, zoon, dochters en neven terecht.
Tegen hoofdverdachte Akash B. uit Woerden eist het OM zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 40.000 euro. Zijn neef Aswin B. uit Rotterdam zou zes jaar celstraf en 30.000 euro boete moeten krijgen. Ook tegen een andere neef werd gisteren al zes jaar gevangenisstraf geëist.

Kok

De 36-jarige Akash B. had volgens de twee officieren van justitie een leidinggevende rol binnen de organisatie. Hij nam de bestellingen van opdrachtgevers aan, coördineerde de inkoop van grondstoffen, de productie van de drugs en het lozen van het drugsafval.
Zijn even oude neef Aswin was volgens het OM als kok een onmisbare schakel in het professioneel vervaardigen van de drugs, die volgens de aanklagers van zeer hoge kwaliteit waren. Aswin zegt dat hij zijn neef hielp, omdat Akash in de problemen zat en ook altijd voor hem klaarstond. Hij wist niets van crystal meth en roerde enkel in pannen en hielp spullen sjouwen. Daarvoor zou zijn neef hem af en toe een pakje sigaretten of een briefje van 50 hebben toegestopt.
Maar Aswin heeft de schijn zwaar tegen. Hij is ook nog verdachte in twee vergelijkbare zaken. In 2020 zou hij als methamfetamine-kok betrokken zijn geweest bij een groep die de drugs produceerde in een woning in Limburg.
Toen de Rotterdammer anderhalf jaar geleden zijn proces in vrijheid mocht afwachten ging hij opnieuw de fout in. Hij raakte weer bij de productie van crystal meth betrokken en werd daarvoor onlangs veroordeeld tot twee jaar cel. Tegen dat vonnis loopt nog een hoger beroep.

Politie getipt

De politie kwam de hoofdverdachte in de zomer van 2020 al op het spoor toen een groothandel In Rotterdam meldde dat iemand opvallend grote hoeveelheden aceton kocht. Later tipte een Woerdense bouwmarkt dat twee mannen om de twee weken de hele voorraad caustic soda insloegen. Op bewakingsbeelden was de Woerdenaar samen met een andere neef uit het Zuid-Hollandse dorp Klaaswaal te zien.
Het onderzoek leidde vervolgens naar het huis van de moeder van de hoofdverdachte, aan de Henrik Ibsenweg in Woerden. Tijdens een lang en intensief onderzoek werden verdachten gevolgd, afgeluisterd en gefilmd. Volgens de politie bleek dat tussen december 2021 en februari 2022 zo'n vijftien familieleden in meer of mindere mate betrokken waren bij de productie van de methamfetamine.

Invallen

Toen de politie op 15 februari 2022 binnenviel werd in een tuinhuisje een drugslab aangetroffen. In een slaapkamer werden de drugs verder verwerkt Er lag waren grote hoeveelheden grondstoffen en partijen die nog niet helemaal klaar waren. Het eindproduct werd bij een zus en zwager van Akash in Woerden opgeslagen. De politie was er getuige toen ze daar op de avond van de inval ruim 24 kilo kristallen naartoe brachten.
Een zwager van Akash huurde een loods in het Gelderse dorp Kerkdriel, waar ook een deel van de productielijn stond. Naast 40 kilo methamfetamine werden daar ook grondstoffen en drugsafval aangetroffen. Tegen de zwager werd gisteren zes jaar cel geëist. Voor twee andere familieleden, die een kleinere rol speelden, vraagt het OM voorlopig om vrijspraak, maar dat kan nog veranderen als er tijdens de zaken tegen de andere verdachten nieuwe bewijzen naar voren komen.
In totaal zouden op de verschillende locaties ruim 140 kilo pure crystal meth en honderden liters grondstoffen en drugsafval in beslag zijn genomen. Volgens de officieren van justitie is het produceren van synthetische drugs ingewikkelder dan hennepteelt, maar ook veel lucratiever. Een gram crystal meth kost ongeveer 69 euro. De inbeslaggenomen voorraad was dus ongeveer tien miljoen euro waard.
De crystal meth die de politie aantrof bij de verdachten.
De crystal meth die de politie aantrof bij de verdachten. © politie.nl

Tragisch

De hoofdverdachte las in de rechtbank een briefje voor waarin hij bekende dat hij drugs had gekookt in een slaapkamer bij zijn moeder thuis en dat hij het bij zijn zus thuis onder een bed verstopte. Andere familieleden zouden niet hebben geweten waar hij mee bezig was en waarvoor de spullen bedoeld waren die ze naar binnen en buiten sjouwden.
Met de drugsloods in Kerkdriel, die door zijn zwager werd gehuurd, zei de Woerdenaar niets te maken hebben. Ook beweerde hij dat hij onder druk van anderen de synthetische drugs had geproduceerd, maar namen wilde hij niet noemen. Hij beriep zich na het voorlezen van zijn briefje bij alle verdere vragen op zijn zwijgrecht.
De Woerdenaar is tijdens het onderzoek getroffen door groot persoonlijk leed. Op de dag dat hij zijn proces in vrijheid mocht afwachten overleed zijn vrouw aan een overdosis van de gevaarlijke, vloeibare drugscocktail Blue 69. In augustus vorig jaar overleed ook zijn vriendin aan een overdosis van hetzelfde middel. In de auto van de man werden flesjes met de drugscocktail aangetroffen. Na de dood van zijn vriendin werd hij opnieuw vastgezet. Hij is in die zaak ook verdachte.

Groot gevaar

De officieren van justitie wezen in hun slotbetoog op het grote gevaar van drugslabs in woonwijken. Regelmatig knallen de ketels waarin de drugs worden gekookt door het dak van de ruimtes waarin ze staan opgesteld. De recente ramp in een Rotterdamse woonwijk werd daarbij als afschrikwekkend voorbeeld genoemd.
Daarnaast veroorzaakt het dumpen van drugsafval grote milieuschade. De hoofdverdachte uit Woerden werd in het begin van het onderzoek gezien terwijl hij met twee anderen drugsafval dumpte in een container in Rotterdam, vlakbij het huis van de vriendin van zijn medeverdachte.

Strafeisen te hoog

De advocaten van de verdachten vonden de strafeisen van het OM veel te hoog. Volgens de raadsmannen zijn de verdenkingen "opgeklopt" en hebben hun cliënten een veel beperktere rol gespeeld dan de officieren stellen. Andere familieleden zouden juist een veel grotere rol hebben gespeeld. De uiteindelijke straffen voor hun cliënten zouden veel lager moeten zijn dan de eisen van het OM.
De forse boetes die het OM wil opleggen zijn volgens de verdediging een verkapte ontnemingsvordering. Omdat de winst die met de productie is gemaakt niet is vastgesteld, zouden de boetes die het OM eist onterecht zijn.

Nog zes verdachten

De rechtszaak tegen de familie gaat maandag verder. Dan staan twee mannen terecht die de drugs bij Akash besteld zouden hebben of opdracht hebben gegeven voor de productie. Woensdag staan de moeder en twee zussen van de Woerdenaar terecht.
De rechtbank doet op 18 april uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.