Schilderijen onder de hamer, want IJsselstein heeft er geen plek meer voor

© RTV Utrecht
IJsselstein - IJsselstein laat een deel van haar kunstcollectie veilen. Na de verbouwing van het stadhuis is er geen plek meer voor alle schilderijen. Op speciale kijkdagen kunnen liefhebbers alvast op zoek naar hun favoriet.
"Daar hangt-ie", zeggen twee kijkers al gauw na binnenkomst tegen elkaar. Ze zijn speciaal voor het schilderij 'Paar negen' gekomen: een schilderij van een dansend paar, gemaakt door de IJsselsteinse kunstenaar Hans Leijerzapf.
Al jarenlang hangt er een foto van het schilderij aan de muur bij hen thuis. En dit is hun kans om het originele exemplaar te bemachtigen. De vrouw van het stel is iets enthousiaster dan de man. Of hij het ook mooi vindt? "Nou ja, het probleem is: waar moeten we 'm kwijt?"
Taxateur Patrick Becks met het schilderij 'Man op de trap'
Taxateur Patrick Becks met het schilderij 'Man op de trap' © RTV Utrecht
Ook een andere bezoeker is binnen voor de vaak absurdistische werken van Leijerzapf. Hij heeft er al een paar. De titels zijn treffend, weet hij, en dus zet hij een leesbril op z'n neus. Met z'n ogen dicht bij de kaartjes met de namen van de schilderijen, leest hij voor: man op de trap, man onder tafel.
"Er zitten een paar hele mooie stukken tussen", vindt Patrick Becks. Als taxateur zijn alle schilderijen door zijn handen gegaan om te kijken wat de herkomst is én om er een minimumprijskaartje aan te hangen. Voor 150 tot 500 euro mogen de meeste weg.

Kunst in ruil voor inkomen

Hoe komt IJsselstein aan al die kunstwerken? De meeste zijn verworven in de tijd van de zogenoemde Beeldend Kunstenaarsregeling. Kunstenaars kregen binnen die regeling een inkomen van de overheid in ruil voor kunstwerken. In totaal worden 260 kunstwerken van de gemeente IJsselstein geveild. De opbrengst gaat naar kunst en cultuur in de gemeente.

Tientallen belangstellenden snuffelen rond in het veilinghuis in IJsselstein. Er valt van alles te krijgen: naast de gemeenteschilderijen ook antieke klokken, munten, besteksets, parfumflesjes, geschiedenisboeken en ja, ook Pokémonkaarten.
Mensen durven niet aan hun neus te kriebelen tijdens de veiling
Patrick Becks, veilingmeester

'Per ongeluk bieden'

Op de veilingdag volgende week vrijdag gaat alles onder de hamer. Spannend, als je voor het eerst bent, vertelt taxateur en veilingmeester Becks. "Mensen durven vaak niet eens aan hun neus te kriebelen tijdens de veiling. Dan zijn ze bang dat ze per ongeluk een bod uitbrengen."
Kunstcollectie gemeente naar de veiling: 'Ik ga wel bieden'
"Elk bod wordt gecheckt", zegt hij geruststellend. Volgens Becks is het juist leuk als mensen naar de veiling komen in plaats van online bieden, wat tegenwoordig ook kan. Al moet je wel goed opletten, want de snelheid ligt hoog. Zo'n tachtig kavels, oftewel voorwerpen, worden elk uur geveild.
Of de mensen van Paar negen gaan bieden? Ook zij hebben nog geen veilingervaring. "Maar ik denk het wel", zegt de vrouw beslist. "Ja, ga jij bieden?", vraagt de man, waarna zij – vooruit – meedeelt dat ze met háár geld naar de veiling gaat. "Maar we houden het betaalbaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.