Zakkenrollers leven zich uit in Utrecht, zo voorkom je diefstal

© ANP
Utrecht - Twee aangiftes per dag. In Utrecht is het aantal slachtoffers van zakkenrollers het afgelopen jaar sterk gestegen. Met name op drukke plekken zoals Utrecht Centraal wordt veel gestolen. Een zelfbenoemd boevenspotter en de politie geven tips hoe je dieven te slim af kunt zijn.
"Een druk station als Utrecht is een goudmijn voor zakkenrollers. Bij het in- en uitstappen en op de roltrappen slaan ze zo toe," zegt zelfbenoemd 'boevenspotter' Jaime van Gestel. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal aangiftes van zakkenrollerij met 557 aangiftes in 2022 steeg naar 969 aangiftes in 2023. Een verklaring voor de stijging heeft de politie niet.
De kontzak is kwetsbaar, zegt Van Gestel. "Grote smartphones puilen tegenwoordig uit de achterzakken. Voor rollers ligt de buit dan voor het grijpen. Berg je telefoon dus goed op." Van Gestel speurt voor zijn YouTubekanaal naar zakkenrollers.
Een waardevolle hulp, volgens de politie. In de meeste portemonnees van tegenwoordig zitten hooguit wat pasjes. Telefoons, smartwatches en Airpods zijn het doelwit naar keuze van dieven, aldus de politiewoordvoerder.

Val niet in slaap

Het is spitsuur en je bent op Utrecht Centraal. Op een overvol perron sta je met honderd anderen schouder aan schouder te wachten tot je de trein wordt ingeduwd. Volgens Van Gestel is dat het moment dat de zakkenrollers toeslaan. Een hand van een crimineel die in drukte je telefoon uit je jaszak pakt, is moeilijk op te merken. Eenmaal binnen is het zoeken naar een stoel. Gevonden? Volgens de boevenspotter nog geen tijd om te rusten. "Ga niet slapen, maar blijf alert. Tijdens een dutje ligt vaak alles voor het grijpen."
Zakkenrollers hebben ook een feestdag tijdens drukke evenementen, zoals koningsdag of festivals. "Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee, doe je handtas dicht en draag het dichtbij je lichaam," aldus de woordvoerder van de politie. Om mensen te waarschuwen plaatst de politie op drukke plekken soms grote borden met de waarschuwing: Pas op, zakkenrollers actief.

Voetbaltruc

Met Utrecht Centraal als populair plaats delict ziet de NS een flinke stijging van het aantal meldingen. De NS is alert met camera's op het station en een speciaal Whatsappnummer waar reizigers meldingen kunnen maken. Na een melding kan de conducteur omroepen dat er zakkenrollers actief zijn. "Dit is van groot belang voor het opsporen van zakkenrollers. Dus doe aangifte en meld verdacht gedrag," aldus de woordvoerder van de NS.
Aan het weer is het nog niet te zien, maar Van Gestel heeft alvast een belangrijke tip voor de lente. "Als het beter weer wordt, moeten mensen oppassen buiten bij cafés en clubs. De rollers zijn dan actief met verschillende trucs." Populair is de voetbaltruc. Ook voor de politie een herkenbare truc. Ondanks de term, komt er geen bal aan te pas. Hier moet je volgens de boevenspotter op letten: "Er komt iemand op je af, geeft een high five en zet dan zijn benen tussen die van jou. Omdat het slachtoffer schrikt, is die niet meer alert. Dan wordt er zo een horloge van je pols gerukt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.