Modern of duizenden jaren oud? Raden naar glas in het Glasmuseum in Leerdam

Oud en nieuw glas naast elkaar
Oud en nieuw glas naast elkaar © Glasmuseum en Erik Hesmerg
Leerdam - Ze staan zij aan zij, glas uit de oudheid en glas van ontwerpers uit de twintigste eeuw zoals Andries Copier en Joep Nicolas. Die laatste hebben zich vaak laten inspireren door glas uit het begin van onze jaartelling of daarvoor, en er hun eigen draai aan gegeven. In het Glasmuseum in Leerdam wordt de bezoeker uitgedaagd om te raden wat oud en wat nieuw is.
Naar de Antieken in het Glasmuseum in Leerdam
Glas wat nog geen 100 jaar oud is staat dus naast glas dat soms wel 2000 jaar in de modder heeft gelegen, voordat het tijdens een archeologische opgraving naar boven kwam, zoals Romeins glas. Conservator Hélène Besançon: "De Romeinen hebben al technieken die we nog steeds gebruiken ontwikkeld. De blaaspijp dateert uit de eerste eeuw voor Christus. En ze konden ook persen en glas gieten. De kwaliteit van het glas is enorm hoog. En dat deden ze toch maar met die op hout gestookte oventjes, zonder thermostaat."
In een van de vitrines staan verschillende glazen hoorns. Eentje uit de twintigste eeuw, maar ook eentje uit de eerste eeuw voor Christus. "Een hoorn was het eerste drinkgerei van de mens, maar die was toen van bijvoorbeeld een koe of een geit. Je eet het dier op en houdt dan de hoorn over. En dat hebben ze dus nagemaakt in glas. Het nadeel is wel dat je het in een keer moet leegdrinken of vasthouden, want je kunt hem niet neerzetten. Later zijn die hoorns nagemaakt als vaas, heel praktisch met een voet."
Rare oren
Rare oren © Glasmuseum
Toen de glasblaaskunst in het Romeinse rijk geïntroduceerd werd, nam het een grote vlucht. Er werden niet alleen gebruiksvoorwerpen mee gemaakt, maar ook prachtige luxe voorwerpen. "Als je naar dit hele kleine vaasje hiervoor kijkt dan denk je wat is dat vaasje een rare oren. Het is een kleine vaasje uit de eerste eeuw na Christus. En het heeft van die rare oren want dat is een imitatie van de leren draadjes die om het flesje heen waren gemaakt en daarmee kon je het aan je riem vastmaken om het mee te nemen. Dat hebben ze dus nagemaakt in glas. Je moet een glazen vaas trouwens nooit optillen aan de oren, dat is toch het zwakste punt. Er bij staat een vaas uit 1939, ook met gekke oren, ontworpen door Joep Nicolas."
De tentoonstelling Naar de Antieken in het Glasmuseum in Leerdam is te zien tm 17 maart 2024.

Dit verhaal is te zien in Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. Eerste uitzending elke donderdag rond 13.00 uur, daarna ieder uur. Ook te zien op zaterdag vanaf 17.15, elk uur tot zondagmiddag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.