Net als veel anderen slapen Nicolien en Juliëtte amper: 'Niets helpt'

Van links naar rechts: Nicolien, Norbert en Juliëtte
Van links naar rechts: Nicolien, Norbert en Juliëtte © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Na het verschijnen van de podcast Slapeloos kreeg journalist Bernadette Keizer tientallen reacties binnen van met name jonge vrouwen die zich herkenden in haar verhaal. "Ik dacht: verrék, dit is precies wat ik meemaak."
Nacht na nacht liggen Juliëtte (32) en Nicolien (35) wakker. Ze worstelen met slapeloosheid, net als één op de tien Nederlanders.

De podcast Slapeloos is nu te luisteren op de app en website van RTV Utrecht, Spotify, Apple Podcast en SoundCloud. Hieronder kun je luisteren naar derde aflevering die gaat over andere oplossingen dan slaapmedicatie, zoals slaaptherapie.

Juliëtte:
"Ik vond het bizar hoeveel ik mezelf herkende in het verhaal van Bernadette. Ik voel me enorm gesterkt dat ik niet de enige ben die dit doormaakt. Mijn slecht slapen begon drie jaar geleden, toen ik kampte met veel werkdruk. Het slapen ging steeds slechter, totdat het bijna helemaal niet meer lukte.
In de tussentijd heb ik werkelijk alles geprobeerd: melatonine, slaappleisters, meditaties, hypnose, geen cafeïne drinken, apart slapen. Noem maar op en ik heb het gedaan. Niets hielp.
Na anderhalf jaar ging ik naar de huisarts, ik kreeg zolpidem voorgeschreven, 10 milligram, voor incidenteel gebruik. Dat slaapmiddel had een heftig effect op me: ik voelde me gedesoriënteerd en kreeg de volgende dag te maken met neerslachtige gevoelens. Toen ben ik 5 milligram gaan slikken. Vanwege de verslavende werking en de bijwerkingen drong ik bij mijn huisarts aan op een duurzamere oplossing, zoals bijvoorbeeld therapie. Uiteindelijk heb ik zelf mijn eigen onderzoek moeten doen en kwam ik uit bij een praktijk waar ik slaaptherapie kon volgen. Daarnaast deed ik online cursussen.
Daar leerde ik methodes die me wèl hielpen om beter te slapen. Slaaprestrictie, korter in bed liggen en elke dag om dezelfde tijd naar bed gaan en dezelfde tijd opstaan, was een van die methodes. Ook 's nachts uit bed gaan als ik niet kon slapen.
Sinds een tijdje slaap ik beter. Lange nachten maak ik nog niet, maar als ik de zes uur haal ben ik al tevreden. Ik voel me dan veel beter.
Ik heb enorm lang gezocht naar een oplossing. Al die 'slaaptrucs' helpen misschien wel een beetje, maar ik heb het meeste gehad aan de slaaptherapie. Ik zou willen dat ik daar veel eerder mee was begonnen."
© Pexels
Nicolien:
"Ik slaap al ongeveer vijftien jaar slecht. Ik kom uit een familie van slechte slapers. Net als Bernadette had ik te maken met een hoge werkdruk; daardoor lag ik 's nachts te piekeren over alles wat ik nog moest doen. Ik was ontzettend perfectionistisch en kritisch.
Uiteindelijk wisselde ik van baan. Toen die druk wegviel, dacht ik: Nu moet het beter gaan. Maar dat gebeurde niet. Ik had slaapangst ontwikkeld. Elke nacht staarde ik naar het plafond en dacht ik: 'Ik moet in slaap vallen.' Twee uur op de klok werd drie uur en vier uur. Op een nacht stond ik tien keer op. De volgende dag voel je je dan echt een soort zombie, een schim van jezelf.
Ik probeerde van alles: meditaties, kruidenthee, warme douches en slaappillen. Niets bleek te werken. Het zat echt tussen mijn oren. Doordat ik mezelf wakker hield, maakte mijn lichaam zoveel adrenaline aan dat ik onmogelijk in slaap kon komen.
Mijn vriend tipte mij over de podcast Slapeloos van Bernadette. Ik heb de podcast in één ruk uitgeluisterd. Ik dacht: Verrek, dit is míjn verhaal. Het was fijn om te horen dat ik niet alleen was.
Door de podcast heb ik hulp gezocht bij een slaaptherapeut. Over vier weken kan ik daar terecht. Tot die tijd werk ik hard aan mijn eigen slaappatroon. Ik mediteer en heb een goed slaapmasker gekocht. Het gaat gelukkig al iets beter.
Tegen mensen die ook worstelen met slapeloosheid wil ik zeggen: houd moed. Voor iedereen is er een persoonlijke oplossing, daar ben ik van overtuigd. Er is licht, aan het einde van de tunnel; je moet gewoon goed blijven zoeken."
© Pexels
Norbert
Slaapexpert Norbert Kleijn herkent de wanhoop en frustratie van mensen die worstelen met slapeloosheid. Zelf sliep hij jaren slecht. Inmiddels helpt hij anderen het online slaapcentrum Culture of Sleep.
"Binnen het eerste jaar dat ik gestart was met Culture of Sleep, viel me een ding op: een van de grootste problemen waar mensen die slecht slapen mee worstelen, is het gevoel van eenzaamheid. Ze voelen zich niet begrepen, niet serieus genomen door hun huisarts, psycholoog of omgeving. Daarom werken we eerst aan de erkenning: je bent niet alleen, het ligt niet aan jou. Daarna gaan we aan de slag met het verbeteren van de slaappatronen.
Opmerkelijk is ook dat in de gevallen van Nicolien, Juliëtte en Bernadette de slaapproblemen allemaal begonnen met werkdruk. Toen dat voorbij was, hadden ze slaapangst ontwikkeld. Het is lastig om uit die vicieuze cirkel te komen. Wat kan helpen is relativeren. Probeer je eens af te vragen: waarom lig ik wakker? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? En vervolgens: is dat ook waar?
Om een voorbeeld te noemen. Stel je bent bang dat je je baan kwijtraakt als je door slaapgebrek slecht functioneert op werk. De kans is klein dat dat echt gebeurt. En zelfs als dat echt gebeurt, wat is dan het ergste dat er kan gebeuren?"
Meer tips van Norbert hoor je in de derde aflevering van Slapeloos de Podcast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.