Dit waren de carnavalsoptochten van Apestad en Uivergein: 'Prachtige traditie'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Praalwagens met creatieve uitspattingen, uitzinnige uitdossingen, hossen en heel veel bier. Ook in de provincie Utrecht wordt dezer dagen volop carnaval gevierd. IJsselstein, 'Apestad' in deze periode, en Uivergein (Oudewater) hielden op zaterdagmiddag hun traditionele carnavalsoptocht.
"Fantastisch toch, hoe ze elke keer de fantasie hebben om het zo te doen." Een man van 90 staat zichtbaar te genieten van de stoet aan praalwagens die door zijn straat voorbijtrekt. Veel mensen zijn uitgelopen om de wagens te bekijken.
In Apestad wordt het carnaval traditioneel uitbundig gevierd en de carnavalsoptocht is één van de hoogtepunten. Oud maar vooral ook jóng vermaakt zich uitstekend. "Ik heb bier, een optocht en vrienden. Wat wil je nog meer?", zegt een toeschouwer in een felgekleurd trainingspak.
De carnavalsoptocht in IJsselstein

Prins carnaval van de basisscholen

"Ja, het leeft heel erg onder jongeren", vertelt een meisje dat uitgedost is als een lid van een SWAT-team. "En wij zijn dan nog de ouderen", zegt haar vriendin lachend. Voorafgaand aan de optocht spreken we met Dylan. Hij zit nog op de basisschool en is naar eigen zeggen 'de Prins Carnaval van alle basisscholen'. "Ik moet ervoor zorgen dat iedereen het leuk heeft en dat we gaan feesten en zo."
Ondertussen trekt de stoet voort. Een opvallende roze Barbie-wagen trekt de aandacht. De wagen schudt op en neer. Bovenop staat een grote groep te stuiteren op harde beats. "Het IJsselsteinse carnaval is gewoon alle dagen feest en super gezellig."

Traditie

Een stuk bescheidener is de carnavalsoptocht een paar kilometer verderop in Oudewater. Er zijn minder wagens, maar het is in Uivergein minstens zo gezellig. Een man met een 'frietzak-pak' aan heeft er duidelijk zin in: "Ja, dit is voor veel mensen in Oudewater het hoogtepunt van het jaar, pardon: voor Uivergein."
Iets verderop staat een man met formulier waarop hij de praalwagens een cijfer geeft. "Wij zijn de jury van de Slapleuters in Uivergein. Het niveau is hoog dit jaar en er zitten er weer een paar mooie tussen dit jaar."
"Het is een traditie", vertelt een mevrouw die al 35 jaar carnaval viert. "We doen dit al jaren. Het gaat van vader op zoon en van moeder op dochter. Het is gewoon leuk." Ze vertelt dat ze vanavond nog even doorgaat. En morgen? "Dan zit ik in de kerk voor de carnavalsmis."
Ook zondag, en daarna, wordt er nog volop carnaval gevierd in onze provincie. In Hoogland en Montfoort worden de grotere optochten van boven de rivieren georganiseerd met een flink aantal deelnemers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.