Floris wint van Max Verstappen, en wil nu doorstomen naar de F1

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Soest - Als het aan Floris Wijers ligt rijdt hij binnenkort voor een heus Formule 1 team. De 24-jarige Soestenaar was al heel dichtbij, hij versloeg ooit zelfs Max Verstappen. Er is één complicerende factor: Floris heeft nog geen rijbewijs en in een raceauto heeft hij nog nooit gezeten.
We ontmoeten Floris op zijn slaapkamer in zijn ouderlijk huis. In de ene hoek staat zijn bed, in de andere hoek een racesetje. Floris is simracer, hij racet niet in echte auto’s, maar via internet met anderen ergens op de wereld. De Soestenaar is goed in het spelletje. Zo werd hij vorig jaar wereldkampioen in het Heinenken Player 0.0 kampioenschap. Dat is een wereldwijd kampioenschap waarvoor elke hobbyist zich kan inschrijven. Floris werd eerst Nederlands kampioen en toen mocht hij het opnemen tegen tegenstanders van elders op de wereld. En ook Max schoof aan.
Max is niet alleen in de echte wereld de beste autocoureur van zijn tijd, ook op sim-gebied staat hij zijn mannetje. Met zijn team Redline wint hij de meest prestigieuze races zoals recent de 24 uur van Daytona.
Ik heb hem echt verslagen. Zeker te weten. Dat durf ik met overtuiging te zeggen.
Simracer Floris Wijers over Max Verstappen
Max is dus echt goed, en dan legt hij het af tegen Floris. De Soestenaar kan het verklaren: “Formule 1 is niet zijn spel. Dat is meer de langeafstandsrace, zoals een Daytona”, Dan zijn er ook verschillende computerplatforms waarop geracet wordt. In coronatijd weigerde Max om virtueel in de F1 te gaan rijden. Hij zei er toen over: “Dit spel van de Formule 1 speel ik nooit. Voordat je snapt hoe het werkt, ben je een paar dagen verder. En ik ga niet in het achterveld rondrijden.”
Tekst loopt door na de foto
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Voor de Heineken Player 0.0 – zijn sponsor – maakte hij in 2023 dus een uitzondering. “Max zei dat hij twintig minuten had geoefend tijdens de finale. En dat hadden wij ook ongeveer, twintig minuten. Dus het was wel een gelijk speelveld, zeg maar. Iedereen was gelijkwaardig aan elkaar”, zegt Floris, die er van overtuigd is dat Max serieus zijn best deed. “Ik heb hem echt verslagen. Zeker te weten. Dat durf ik met overtuiging te zeggen.”

Haas F1

In 2019 en 2020 kwam Floris officieel uit voor Haas in de F1 simcompetitie en leek een professionele carrière voor het oprapen. Het liep helaas anders. Toch hoopt Floris ooit nog bij een echt team aan de slag te gaan, maar dan niet in competitieverband, maar als testrijder op de simulator. “Dat lijkt me wel echt het tofste werk om te kunnen doen. En mocht dat niet lukken, dan heb je natuurlijk ook nog de Formule 2.” Een inmiddels beroemde simmer ging hem voor: Rudy van Buren verdient een dik belegde boterham als simulatorcoureur voor F1-wereldkampioen Red Bull.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Van Buren oefent met de afstelling van de auto of met nieuwe onderdelen, zodat er op het circuit voor Max meer tijd overblijft om andere dingen te testen. “Dat lijkt me eigenlijk superleuk werk om in de toekomst eventueel te kunnen doen”, bevestigt Floris. Die op zijn slaapkamer bezig is aan een trainingsrondje over het circuit van Spa Francorchamps, één van de populairste circuits ter wereld. Naast hem staat de beker die hij vorig jaar won. Het ding vertoont grote gelijkenis met de officiële F1-beker die Max in 2023 op Zandvoort in ontvangst mocht nemen. Als we een foto willen maken verruilt Floris zijn racehandschoentjes voor witte badstoffen exemplaren. “Ik wil voorkomen dat er vingerafdrukken op komen.”

Racen met je kont

Soms lukt het simracers om serieus door te dringen tot de echte motorsport. Het beste voorbeeld is Jann Mardenborough, die een succesvolle carrière in de autosport bereikte, hij racete zelfs drie keer in de 24 uur van Le Mans. Floris heeft nog geen ervaring in de echte wereld, hij heeft wel eens gereden met een huurkart. En eigenlijk is simmen niet echt vergelijkbaar met echt racen. Dat laatste doe je namelijk met je kont. Floris: “Simmen doe je met je handen. Want daar voel je al eigenlijk alles. En racen doe je inderdaad met je kont.”
Tekst loopt door na de afbeelding
De Greaves Motorsport LMP2 van Jann Mardenborough op Le Mans 2013
De Greaves Motorsport LMP2 van Jann Mardenborough op Le Mans 2013 © Marc van Rossum du Chattel
Voorlopig concentreert floris zich op het simmen en zijn fulltime baan als ICT-er. Maar stiekem hoopt hij toch nog tot de top door te breken, bijvoorbeeld in het simteam van Verstappen: “Ja, ik zou wel graag bij Team Redline willen behoren. Ik hoop dat Max het hoort. En dat hij denkt van hé, die Floris is goed. Daar heb ik vorig jaar tegen geraced. Ik doe mijn best om zo snel mogelijk te zijn. Dus ik hoop dat ik Max kan overtuigen om bij dat team te komen.”
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.