Aannemer begint met vervangen van 900 meter damwand langs de Eem in Eemdijk

© Provincie Utrecht
Eemdijk - In Eemdijk start morgen een omvangrijk project op de Eem. De provincie Utrecht vervangt de komende jaren 5,5 kilometer oeverconstructie langs de rivier. De verouderde houten damwanden maken plaats voor stalen, toekomstbestendig damwanden.
Morgen wordt begonnen met een stuk van ongeveer 900 meter, verdeeld over twee locaties tussen de fietspont en de monding van de Eem bij het Eemmeer. Dit duurt tot en met mei.

Beperken hinder

Aannemer Van den Biggelaar Grond- en waterbouw voert het project uit. De aannemer zal uitsluitend bezig zijn op werkdagen tussen 7.00 en 16.00 uur om de hinder te beperken. Het plaatsen van de damwanden kan te horen zijn in de omgeving omdat palen in de grond worden getrild.
Op de wegen rondom de Eem zal geen hinder zijn, verwacht de provincie. Er wordt vanaf het water gewerkt. Om het werk uit te kunnen voeren, gebruikt de aannemer een boot met diverse pontons die samen ongeveer 20 meter breed en 50 meter lang zijn. "De Eem is breed genoeg, waardoor de scheepvaart hier geen hinder van ondervindt", aldus de provincie.

Te veel golfslag voor roeiers en kanoërs

Een deel van de damwanden langs de Eem, met name tussen Eemdijk en Eembrugge, is al vervangen door de stalen variant. Roei- en kanoclubs stapten eerder naar de rechter vanwege de nieuwe damwanden.
Volgens hen zouden ze in combinatie met motorbootjes te veel golven veroorzaken. Bij omslaan bleek het lastig om weer op de kant te komen, ook voor dieren. De clubs pleitten daarom voor verdiepte damwanden. De provincie onderzoekt de effecten van aan lagere damwandhoogte nu met de watersportclubs via drie pilots.
Ook naar de veiligheid wordt gekeken. Elke 25 meter worden trappen en/of fauna-uittredingsplaatsen gerealiseerd, waardoor te water geraakte personen gemakkelijker op de kant kunnen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.