Bevrijdingsfestival Utrecht gaat door dankzij steun van overheid

Het bevrijdingsfestival in 2022.
Het bevrijdingsfestival in 2022. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Utrecht - Bevrijdingsfestival Utrecht 2024 gaat door. Dat maakt de organisatie vandaag bekend. Er was financiële steun nodig om het festival door te laten gaan. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft toegezegd een bijdrage te doen.
De bijdrage van het het ministerie van VWS moet zorgen dat alle veertien Bevrijdingsfestivals georganiseerd kunnen worden. De Bevrijdingsfestivals zien het als een belangrijke doorbraak. Tot nu toe zag het Rijk een kleine rol weggelegd voor zichzelf en werd de belangrijkste steun overgelaten aan gemeenten en provincies.
In oktober kwam daar verandering in. In een motie van onder meer de VVD riepen bijna alle Kamerleden, onder wie toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur), op om werk te maken van een fonds om de festivals te steunen.

Gratis festival of geen festival

Sinds de coronapandemie blijven de veertien bevrijdingsfestivals met moeite financieel overeind. Vorig jaar leek het lange tijd dat het Utrechtse festival niet kon doorgaan. Er werd een crowdfunding opgetuigd en uiteindelijk schoten bedrijven en het K.F. Heinfonds de organisatie financieel te hulp.
De nasleep van de coronacrisis, de stijgende inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt hebben geleid tot een kostenstijging van 30 procent. Die kon en wilde de organisatie niet doorberekenen aan de bezoeker met toegangskaarten of door de consumptieprijs te verhogen. De Bevrijdingsfestivals zijn er voor iedereen en daarom gratis toegankelijk. Dat wilde de organisatie zo houden.

Structurele bijdrage

Naast de aangekondigde steun voor de Bevrijdingsfestivals in 2024, zullen er ook afspraken over de relatie tussen het Rijk en Bevrijdingsfestivals op de langere termijn komen. Zowel over een structurele bijdrage, als over een garantieregeling bij extreme tegenvallers, zoals slecht weer.
Binnenkort starten de gesprekken over die afspraken. Voor de festivals is het belangrijk dat er duidelijkheid is over voor het voortbestaan voor de uitvoering van de festivals op 5 mei 2024. Niet in de laatste plaats omdat in 2025 80 jaar vrijheid wordt gevierd.
Naast deze inbreng van het Rijk, krijgt Bevrijdingsfestival Utrecht ook nog steeds constante en extra steun van de gemeente en provincie Utrecht. "Deze financiële bijdragen zijn cruciaal voor de transitie waar het festival zich momenteel in begeeft", volgens Bevrijdingsfestival Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.