Leden Woerdense crystal meth-familie horen strafeis: celstraf en tienduizenden euro's boete

© Egberts Media
Woerden - Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw stevige gevangenisstraffen en hoge boetes geëist tegen drie leden van een familie die wordt verdacht van grootschalige productie van crystal-meth in een Woerdense woonwijk.
In een twee-onder-een-kapwoning aan de Hendrik Ibsenweg was een professioneel drugslab ingericht. De zoon van de bewoonster runde het. Zeker twaalf familieleden waren volgens het OM op verschillende manieren betrokken bij de productie en profiteerden mee van de opbrengst.
De verdachten werden twee jaar geleden opgepakt na lang en intensief politieonderzoek. De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor het proces tegen de familie, die door het OM wordt beschouwd als criminele organisatie.

Hoofdverdachte Akash B. en twee neven

Tegen een neef die afnemers van de drugs zou hebben geregeld, werd gisteren zes jaar cel en 40.000 euro boete geëist. Dezelfde eis was er voor een Rotterdamse kennis, die door het OM als opdrachtgever wordt gezien. Een andere neef, die allerlei klusjes deed bij de productie van de kristallen, hoorde 5 jaar cel en 25.000 euro boete tegen zich eisen.
Vorige week eisten de twee officieren van justitie ook al lange gevangenisstraffen en tienduizenden euro's boete voor hoofdverdachte Akash B. en twee van zijn neven.

Vraag en aanbod

De 38-jarige neef J.S. uit het Zuid-Hollandse Klaaswaal werd drie maanden na de politie-inval in Woerden opgepakt, maar was al veel eerder in beeld. Hij beweert dat hij niet wist dat zijn neef crystal meth kookte. Terwijl op zijn telefoon foto's van emmers en bakken met kristallen stonden die zijn neef Akash hem stuurde.
Ook stonden er appjes op met medeverdachten. Die gaan volgens het OM over leverdata, hoeveelheden en prijzen van de grondstoffen voor de methamfetamine.
Zo vroeg de vermeende opdrachtgever van de familie via Whatsapp of "de Bolle al klaar was" toen er een paar weken niets was geleverd. "Bolle" is volgens het OM de bijnaam van hoofdverdachte Akash. Zijn neef J.S. antwoordde daarop dat het nog twee weken zou duren. "Je wilt toch niet dat ik je een niet afgewerkt product geef? Ik kan het proces niet versnellen. Ik moet erachter staan wat ik je geef", appte hij.
Bij doorzoeking van het huis van S.J. in Klaaswaal werden achter een schot op zolder dertien flessen gevonden, met een soort gel waarin pure cocaïne was opgelost.
Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat de neef uit Klaaswaal betrokken is bij de export van drugs, maar daarvoor is onvoldoende bewijs. Over meerdere onbekende personen met wie hij verdachte berichten uitwisselde, wil hij niets zeggen. Volgens de aanklagers was hij als een soort makelaar een essentiële schakel bij de productie van crystal meth.

Opdrachtgever

J.S. en zijn Rotterdamse medeverdachte R.R. brachten volgens het OM vraag en aanbod bij elkaar. De 44-jarige R.R. wordt gezien als degene die de productie van crystal meth in gang. Hij was een beetje vreemde eend in de bijt, omdat hij geen familie was. Maar hij kende J.S. al jaren en had ook met Akash B. contact. Hij coördineerde de leveringen aan de uiteindelijke grootafnemers. Hij zegt dat hij de Woerdense familie niet kende, maar zijn telefoon stonden de rekeningnummers van vijf familieleden naar wie geld moest worden overgemaakt.
In de kelderbox van R.R. stonden twee jerrycans met een stof die gebruikte wordt om cocaïne te bewerken. Ook stond er een vloeistof die crystal meth bevatte. In de rechtbank wilde hij niets zeggen over de verdenkingen. "J. en ik bespreken hele gekke dingen als we dronken zijn over de app", verklaarde hij eerder bij de politie over de drugs gerelateerde berichten die hij uitwisselde.

Meewerkend voorman

De 44-jarige Woerdenaar D.L. beweerde dat hij slechts wat hand- en spandiensten had verricht. Maar hij werd gelijktijdig met meerdere andere familieleden opgepakt toen hij met zijn nicht 25 kilo crystal meth naar haar woning bracht. Bij zijn aanhouding zaten er sporen van methamfetamine op zijn shirt en schoenen. En in het tuinhuisje waar de drugs werden gekookt, lagen handschoenen waarop zijn DNA is aangetroffen.
In de rechtbank beweerde L. dat hij door zijn neef Akash een aantal keren was gevraagd om wat spulletjes te helpen verhuizen. Hij had geen idee dat die spullen te maken hadden met de productie van methamfetamine. De doordringende geur die in huis en rond de dozen met drugs hing, had hij ook niet opgemerkt. Hij beweerde dat tijdens zijn werk zijn reukvermogen was aangetast.

Moeder en dochters

De zaak tegen de Woerdense familie gaat morgen verder. Dan staan de bewoonster van de drugswoning aan de Hendrik Ibsenweg en haar dochters terecht. De rechtbank neemt ruim de tijd om tot een oordeel over de verdachten te komen en doet pas op 18 april uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.