Petitie long covidklinieken aangeboden aan Tweede Kamer: 'Heel gek dat dit er in Nederland nog niet is'

© ANP
Provincie Utrecht - Heel wat long covidpatiënten maken zich zorgen over hoe er in Nederland wordt omgegaan met de ziekte. Ze willen dat de politiek meer investeert in long covidklinieken en daarom wordt vandaag een door ruim 100.000 mensen ondertekende petitie aangeboden aan verschillende Kamerleden. Ook de handtekening van Utrechter Bastiaen Huijnen staat eronder. "Het is gewoon heel gek dat dit er in Nederland nog niet is."
De 22-jarige Huijnen kreeg in de zomer van 2021 corona. Veel merkte hij er niet van. Hij was wat grieperig, maar meer ook niet. "Maar toen bleef ik heel lang vermoeid en dat ben ik nog steeds", legt hij zijn klachten uit. "En daarnaast heb ik last van hersenmist en overprikkeling." Het zijn klachten die bij long covidpatiënten vaker voorkomen.

Zuurstoftherapie

Al zo'n 2,5 jaar heeft dat een flinke impact op zijn leven, vertelt hij. "Ik studeer nog en door deze klachten heb ik studievertraging. Daarnaast kost het me ook op sociaal vlak veel, omdat je gewoon moet missen." Niet voor niets heeft hij al van alles geprobeerd om van zijn klachten af te komen, van antidepressiva tot zuurstoftherapie.
Tot nu toe zonder resultaat. Hij hoopt daarom dat de Tweede Kamer geld gaat vrijmaken voor long covid expertisecentra. Huijnen wijst er op dat dat in andere landen al gebeurt. "Dus het is ook niet dat het een groot experiment is. We willen gewoon één centrale plaats voor de gespecialiseerde kennis. Nu moet je als patiënt nog naar de huisarts en die weet vaak ook niet veel over long covid."

Petitie

De petitie wordt vandaag aangeboden in aanloop naar een stemming aankomende donderdag over het onderwerp. GroenLinks-PvdA wil dat de Tweede Kamer 27 miljoen euro vrijmaakt voor de poliklinieken en Huijnen hoopt dat de petitie andere partijen over de streep trekt om in te stemmen met het voorstel.
Dat is volgens hem alles behalve een zekerheid. "27 miljoen euro klinkt als veel geld, maar eigenlijk is het voor zoiets een relatief klein bedrag. Ik hoop dus dat het er door komt. Tijdens de formatie werd besloten dat er geen geld uitgegeven zou worden. Nu de formatie gestaakt is, kan het hopelijk wel weer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.